De snelweg A9 langs Ouderkerk aan de Amstel.

Vierduizend bomen gered dankzij verzet in Ouder-Amstel

De snelweg A9 langs Ouderkerk aan de Amstel.Beeld IRVIN VAN HEMERT/RIJKSWATERSTAAT

Het plan om 14.000 bomen te kappen ten behoeve van de verbreding van de A9 wordt naar beneden bijgesteld tot 10.000. Dat meldt Rijkswaterstaat donderdag in een bericht aan het college van Ouder-Amstel.

Aan de snelweg bij Ouderkerk aan de Amstel zouden 14.000 bomen worden gekapt, maar dat besluit leidde al snel tot weerstand in het dorp. Het college van Ouder-Amstel hoopte de kap in ieder geval met vierduizend bomen te beperken.

Dat is nu gebeurd. Wethouder van de gemeente Ouder-Amstel, Rineke Korrel, zegt blij te zijn met de toezegging: “Het is het resultaat van intensief met elkaar in gesprek zijn. Het geluid van de inwoners, onder andere door het burgerinitiatief ‘Stop de bomenkap’, is gehoord door Rijkswaterstaat.”

Verbreding A9

De kap van de voorheen 14.000 bomen is nodig om een project van de Rijksoverheid uit te voeren waarbij de A9 bij Ouderkerk aan de Amstel wordt verbreed. De overheidsinstantie heeft als doel om met de extra rijstroken de doorstroming te verbeteren en daarmee de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad te vergroten.

De gemeente Ouder-Amstel was kritisch over de plannen, hoewel het ook graag ziet dat het aantal files vermindert. De aanleg van de extra rijstroken zou echter ten koste gaan van te veel groen. Om die reden ging de gemeente met Rijkswaterstaat en met de instanties Groengebied Amstelland, Amstelscheg en Stichting Beschermers Amstelland in overleg om een compensatieoplossing te vinden.

Bomen wijken voor nieuw benzinestation
De grootste verbazing was nog dat de duizenden bomen moeten wijken voor de bouw van een nieuw benzinestation. Het benzinestation is gepland aan de A9 langs de noordelijke rand van de polder De Ronde Hoep. Rijkswaterstaat legde eerder uit dat Nederland om de twintig kilometer snelweg een ‘brandstofverkooppunt’ wil hebben.

Bij Amstelveen zit nu het benzinestation van Tango, maar dat komt in de knel vanwege de wegverbreding daar. Daarmee zou van Heemskerk tot aan de A2 bij Maarssen geen benzinepomp zitten, een afstand van 52 kilometer. Rijkswaterstaat heeft vijf andere plekken langs de A9 bekeken, maar uiteindelijk is de keuze toch op Ouderkerk aan de Amstel gevallen. Hierop vroeg de gemeente Ouder-Amstel aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) om het benzinestation te schrappen uit de plannen voor de verbreding van de A9.

Donderdag liet de minister weten begrip te hebben voor de zorgen van inwoners en college, maar meende dat de bereikbaarheid van de regio een algemeen belang dient: “Het gaat in dit geval niet om het realiseren van een extra tankstation, maar om het verplaatsen van een bestaand tankstation. Als dit station niet wordt gerealiseerd, betekent dit dat er op een autosnelwegtraject van 60 km geen mogelijkheid is om te tanken. Dat is onder meer voor de verkeersveiligheid een ongewenste situatie.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden