Vierde opeenvolgende nacht van geweld in Belfast

Enkele uren na het begin van onderhandelingen tussen politieke en religieuze vertegenwoordigers om een einde te maken aan het geweld in Belfast, hebben zich zondagavond opnieuw incidenten voorgedaan in Noord-Ierland. De rellen hebben sinds donderdag al geleid tot zeventig arrestaties en, aan de zijde van de politie, vijftig gewonden.

Een lid van de oproerpolitie passeert een bushalte in Belfast, afgelopen zaterdag. Beeld reuters
Een lid van de oproerpolitie passeert een bushalte in Belfast, afgelopen zaterdag.Beeld reuters

De agenten kregen naar eigen zeggen opnieuw stenen, flessen en rookbommen naar het hoofd geslingerd. De schermutselingen begonnen na de beslissing van de gemeenteraad van Belfast om de Britse vlag - de Union Jack - niet langer permanent uit te hangen aan het gemeentehuis. De beslissing wekte de woede van loyalistische protestanten, die voor de unie van Noord-Ierland met het Verenigd Koninkrijk zijn.

Volgens opgave van de politie raakten 52 agenten gewond sinds donderdag. Zeventig mensen werden opgepakt en 47 in staat van beschuldiging gesteld.

Geschoten
Zaterdag zou op de politie zijn geschoten. Een woordvoerder van een politievakbond bestempelde het als een ernstige ontwikkeling die zou aantonen 'dat paramilitaire groeperingen bij de manifestaties zijn geïnfiltreerd'.

Zondag kwamen religieuze vertegenwoordigers en afgevaardigden van verschillende partijen bijeen in een kerk in Belfast in een poging het geweld een halt toe te roepen. Robin Newton van de democratische unionistische partij riep op tot kalmte. 'We moeten samen een oplossing zoeken, maar hoe, dat weet ik niet.'

'Geen echte leider'
Hij merkte op dat de betogers geen duidelijke eisen naar voren schuiven. Michael Copeland van de unionistische partij van Ulster toonde zich pessimistisch, bij gebrek aan een echte leider onder de betogers. 'Er is blijkbaar geen enkele persoon tot wie we ons kunnen richten', liet hij noteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden