'Vierdaagse is goed voor diabeten'

Meelopen met de Vierdaagse van Nijmegen is heel goed voor mensen die lijden aan diabetes type 2, de soort suikerziekte die wordt veroorzaakt door overgewicht en een ongezonde leefstijl. Trainen voor en meelopen met de Vierdaagse verbetert de gezondheid van diabeten merkbaar.

Een wandelaar in Groesbeek Beeld anp
Een wandelaar in GroesbeekBeeld anp

Dat maakte inspanningsfysioloog Maria Hopman van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) vrijdag bekend. Hopman doet samen met het Diabetes Fonds en zorgverzekeraar VGZ onderzoek naar het effect van wandelen op diabetes type 2.

De groep Vierdaagselopers die zij daarvoor heeft onderzocht, blijft het komende halfjaar onder controle om te zien of het gunstige effect van wandelen aanhoudt. In haar onderzoeksgroep viel één wandelaar uit door een ontregelde suikerhuishouding.

Slanker
Het UMC volgt de gezondheid van 8000 Vierdaagselopers al jaren voor allerlei onderzoek. Daaruit blijkt onder meer dat de Vierdaagsewandelaar iets slanker is dan de gemiddelde Nederlander en dat diabetes onder de lopers wat minder voorkomt.

'Je kunt dus vaststellen dat een laagdrempelige en toegankelijke activiteit als regelmatig wandelen diabetes kan voorkomen. Daarnaast is gebleken dat diabeten heel goed in staat zijn om zo'n zware prestatie als de Vierdaagse te volbrengen', aldus Hopman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden