Plus

Vier zomerse zwemroutes voor Amsterdamse waterratten

Bij de eerste zucht warme wind laat de Amsterdammer zich tegenwoordig blijmoedig achterovervallen in troebel stadswater. Als je er toch al in ligt, waarom zwem je dan niet een rondje? Vier zomerse zwemroutes.

Louis Bollee
Zwemmen bij de Bickerswerf op de Westelijke eilanden Beeld Lars van den Brink
Zwemmen bij de Bickerswerf op de Westelijke eilandenBeeld Lars van den Brink

Zwaai naar de giraffen (0,8 kilometer): Oostelijke eilanden

's Ochtends een stukje zwemmen met op de achtergrond het gebrul van zeeleeuwen? Daarvoor hoef je niet met het vliegtuig naar Californië. Fiets naar het Matrozenhof (Kadijkenbuurt), leg je handdoek bij de steiger en plons in het water. Zwem naar rechts en geniet van het opkomende zonnetje dat door de wieken van de molen verderop piept. Let op: voorzichtigheid is geboden als je door het sluisje zwemt.

Sla voor de oude scheepswerf t Kromhout rechtsaf en zwem onder het bruggetje door. Flipper door het sluisje naar Artis en glimlach zelfgenoegzaam dat men in galmend restaurant De Twee Cheetahs kleffe patatten naar binnen schrokt, terwijl jij in het water ligt.

Ga weer rechts, zwaai naar de giraffen en blijf even hangen bij de olifanten. De zwemmer met mazzel ziet daar de olifanten in het water spelen. Zwem langs de parkeerplaats door naar de brug, klim voor restaurant Bloem het water uit en loop terug naar je handdoek.

Oostelijke Eilanden Beeld Ted Struwer
Oostelijke EilandenBeeld Ted Struwer

De mokumse archipel (1,3 kilometer): Westelijke eilanden

Voor misschien wel het mooiste zwemrondje van Amsterdam moet je naar de Westelijke Eilanden, waar je tussen de pakhuizen uit de zeventiende eeuw zwemt. Begin op de steiger van Bickerswerf, waar oude buurtbewoners graag het zonnetje meepakken.

Zwem naar links, langs de woonboten, met het centrum in de rug. Sla de eerste brug over en ga linksaf bij de Zoutkeetsgracht. Neem voor het sluisje een bocht naar links en ga daarna direct weer naar links. Eenmaal trappelend in de Realengracht wordt duidelijk waarom dit deel van Amsterdam ook wel 'De Mokumse Archipel' wordt genoemd.

Zwaai ter hoogte van de Drieharingenbrug even naar kunstenares Ans Markus, die daar atelier houdt (donkergroen, houten gebouw). Zwem door, de tweede brug onderdoor, sla nu rechtsaf, en eindig je rondje.

Westelijke eilanden Beeld Ted Struwer
Westelijke eilandenBeeld Ted Struwer

Dobberen boven de tunnel (1,2 kilometer): Borneo-eiland

Je kunt niet écht een rondje om het Borneo-eiland zwemmen, dus zal je een stukje moeten 'klunen'. Daar kijkt niemand van op: op een mooie dag loopt Jan en alleman hier in druipende zwemkleding.

Begin bij de Lage Brug op de Stuurmankade en laat daar gerust je handdoekje achter. Zwem richting Zeeburg terwijl je bedenkt dat je nu precies boven de Piet Heintunnel dobbert.

Ga onder de Pythonbrug door (in de volksmond: de Hoge Rode Brug) en pas op voor springende kinderen. Heelhuids aan de andere kant? Buig dan af naar rechts en zwem om het eiland heen. Maak de bocht niet te krap: de eerste waterweg loopt dood.

Volg de Borneokade tot de grote steiger aan je rechterhand, klim daar via de steiger het water uit en loop druipend terug naar je handdoekje.

Borneo-eiland Beeld Ted Struwer
Borneo-eilandBeeld Ted Struwer

Plezierbootjes en picknicktafels (2,6 kilometer): IJburg

Kun je deze zomer wel wat beweging ­gebruiken? Stap dan via de steiger naast de Nijlpaardsluis (what's in a name?) het water in voor de langste route.

Zwem linksaf de 'Groene Tunnel' in en geniet van een nieuw perspectief: de watervogels in de ­rieten middenberm en de hysterische overdaad aan trampolines in de IJburgse achtertuinen.

Genoeg verstofte springtoestellen gezien? Neem dan na de tweede brug een bocht naar rechts en ga vóór het Kleine Rieteiland weer rechtsaf. Je zwemt dan langs een trits plezierbootjes en glimmende picknicktafels in ruime zontuinen. Let op: dit stuk moet je waarschijnlijk zwemmen met tegenwind. Hou vol tot de aangelegde bocht, waarna je makkelijk het water uitstapt.

Je hebt dan een keuze: huppel over het grasveldje en de Vennepluimstraat terug naar de Nijlpaardsluis of bikkel even door en maak je rondje zwemmend af.

IJburg Beeld Ted Struwer
IJburgBeeld Ted Struwer

Let op!

Hoewel er op deze vier zwemroutes geen rondvaartboten varen, is voorzichtigheid geboden. Zwemmend ben je voor bootjes moeilijk te zien en officieel is zwemmen in vaarwater dan ook niet toegestaan.

Springen vanaf bruggen (zoals van de Hoge Rode Brug op het Borneo-eiland) is ook verboden: daarvoor kun je een boete krijgen.

Toch zijn er genoeg plonsplekken. Check maps.amsterdam.nl/zwemwater voor een overzicht van door de gemeente erkende waterprethotspots. Of neem een plons in natuurwater op een van deze plekken.

Mondje dicht
Elk jaar vist Waternet nogal wat uit de Amsterdamse grachten. Denk aan 60.000 kilo plastic, 12.000 fietswrakken en 7000 dode dieren.

Toch is het Amsterdamse grachtenwater zodanig verbeterd dat erin zwemmen gewoon kan, al waarschuwt de organisatie van de jaarlijkse Amsterdam City Swim voor obstakels én infectieziekten.

Op een vragenlijst van de zwemtocht gaf zes procent van de deelnemers aan achteraf diarree te hebben gekregen. Zorg dus vooral dat je geen water binnenkrijgt. En, ook heel belangrijk: ga niet alleen zwemmen en check onderweg waar je het water uit kunt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden