Vier vragen over Zwarte Piet aan de Kinderombudsman

De traditionele figuur van Zwarte Piet moet veranderen, schrijft kinderombudsman Margrite Kalverboer in een vrijdag verschenen advies.

Patrick Meershoek
Kinderombudsman Margrite Kalverboer Beeld anp
Kinderombudsman Margrite KalverboerBeeld anp

De karikaturale verbeelding van de knecht van Sinterklaas vormt een inbreuk op de rechten van het kind op een veilige omgeving, aldus Kalverboer na eigen onderzoek.

U concludeert dat Zwarte Piet in zijn klassieke vorm kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie.
"Dat hoor ik van de kinderen. Ik ben na mijn aanstelling in mei op tournee gegaan. Ik heb in het hele land met honderden kinderen gesproken. Kinderen vertellen dat zij anders worden behandeld vanwege hun huidskleur of het dragen van een hoofddoekje. Dat vond ik heel erg schokkend."

Hoe draagt de figuur van Zwarte Piet daaraan bij?
"Donkere kinderen krijgen het hele jaar door vervelende opmerkingen over hun huidskleur. In de laatste maanden van het jaar neemt dat toe. De drempel lijkt dan lager te liggen. Kinderen worden op straat Zwarte Piet genoemd. Of er wordt een gekscherende opmerking in de klas gemaakt over Zwarte Piet en iedereen kijkt naar het donkere jongetje of meisje."

Hoe kan Sinterklaas een feest voor alle kinderen worden?
"Alle kinderen willen het feest graag vieren, ook de kinderen die er nu last van hebben. Door de figuur van Zwarte Piet te ontdoen van zijn raciale kenmerken, kan er al veel verbeterd worden. Luister naar de kinderen. Zij hebben duidelijke ideeën. Waarom moet de Sint hoog op zijn paard zitten en moeten de Pieten dienstbaar meelopen?"

Uw advies laat zich lezen als een oproep aan volwassenen.
"Ja, zij zetten de boel op scherp. Kinderen zijn veel toleranter. Zij hebben ook last van de felheid waarmee de discussie wordt gevoerd. Ik heb zelf inmiddels ook de eerste verwensingen via de mail ontvangen. Je vraagt je af: wat gebeurt hier?"

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden