PlusPS

Vier supporters en hun Ajax-stoeltjes: 'Ik zit er dagelijks op'

Ajaxfans hebben erop gezeten, gestaan, gestampt, gejuicht, gezongen, gescholden, gehuild - op de oude klapstoeltjes uit de Johan Cruijff Arena die zijn verkocht. In een nieuw thuis houden ze de herinneringen levend. 'Het was ons vader-zoonuitje.'

Fender van Gils: 'Ik gebruik het stoeltje als ik aan het gamen ben' Beeld Lynne Brouwer
Fender van Gils: 'Ik gebruik het stoeltje als ik aan het gamen ben'Beeld Lynne Brouwer

Ajax hup, rood-witte schare, Dapp're strijders, fier en koen.' De fans kunnen voortaan ook thuis vanuit een stadionstoel het clublied zingen en de wedstrijden bekijken - voor het echte Ajaxgevoel.

Een deel - 12.000 - van de ruim 53.000 rode, witte en blauwe stadionstoeltjes was sinds half oktober te koop, inclusief een genummerd certificaat van echtheid, en is uitverkocht. Ze zijn in de Johan Cruijff Arena vervangen door nieuwe rood-witte exemplaren. Ruim 7000 stoeltjes zijn gedoneerd aan amateurclubs in Nederland, Curaçao en Suriname, en de rest is gerecycled.

De gelukkige supporters die er een hebben bemachtigd, zoals de fans op deze pagina's, hebben bijvoorbeeld een losse rugleuning en zitting gekocht, waarvan ze een stoel kunnen maken (€7,75). Er is een variant met een stalen onderstel en één met een houten frame in de kleuren rood, wit of blauw (respectievelijk €50 en €65).

Ontworpen en gemaakt door kantoormeubelmaker Ahrend en de door Ahrend overgenomen Arnhemse sociale werkplaats Presikhaaf Schoolmeubelen.

De opbrengst (€15.723) gaat naar de Ajax Foundation, die projecten voor kansarme jongeren in Amsterdam ondersteunt.

Fender van Gils (11) kreeg een stoeltje van zijn vader Brian.
"De avond voordat ik jarig was, vroeg mijn moeder nog: 'Wat denk je dat je zult krijgen?' Ik had geen idee en was ontzettend verrast toen het een stoeltje uit de Johan Cruijff Arena bleek te zijn."

"Ik ben een enorme Ajaxfan. Toen ik twee jaar was, zag ik mijn eerste wedstrijd: Ajax-Heerenveen. Het werd 5-1, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik driekwart van de wedstrijd met mijn autootjes heb zitten spelen. Later ging ik voetbal steeds leuker vinden."

"Mijn vader en ik hebben samen al veel Ajaxwedstrijden gezien en heel vaak op de stadion­stoeltjes gezeten. Soms stónden we er zelfs op; bij het juichen. Bijvoorbeeld die keer dat Ajax dit jaar de halve finale van de Europa League won. Dat was geweldig!"

"Ik heb het stoeltje een mooi plekje op mijn kamer gegeven. Daar past het goed, want ik heb veel Ajaxspullen: vlaggen, posters, voetbalshirts en een canvas schilderij waar ik met Davy Klaassen op sta. Het stoeltje staat tegenover mijn Playstation, zodat ik erop kan zitten als ik aan het gamen ben. Mijn voetbalvriendjes zijn een beetje jaloers op me, want ze hadden ook wel zo'n mooi stadionstoeltje gewild. Het was echt een superverjaardagscadeau!"

Fender van Gils: 'Soms stonden we er zelfs op' Beeld Tammy van Nerum
Fender van Gils: 'Soms stonden we er zelfs op'Beeld Tammy van Nerum
Erik de Waal: 'Dat het onze stoeltjes zijn, van Daan en van mij, geeft wel troost' Beeld Lynne Brouwer
Erik de Waal: 'Dat het onze stoeltjes zijn, van Daan en van mij, geeft wel troost'Beeld Lynne Brouwer

Erik de Waal (55) verloor op 8 juli onverwacht zijn achttienjarige zoon Daan, met wie hij alle thuiswedstrijden van Ajax bezocht. Ter nagedachtenis wilde hij graag twee stoeltjes mét de juiste nummers uit de Johan Cruijff Arena hebben.

"Daan was op de fiets vertrokken naar zijn werk, maar kwam daar niet aan. We wisten dat hij aan epilepsie leed. Precies die ochtend dat hij op de fiets zat, kreeg hij een aanval. Hij reed de Vecht in en is verdronken. Pas na uren zoeken, vonden de hulpdiensten hem."

"Op zo'n moment stort je wereld in. Daan was nog zo jong. Hij stond volop in het leven, was heel sociaal en open. En een groot Ajaxfan. Al sinds zijn geboorte ging hij mee met mij en mijn zwager Dries naar wedstrijden. Ajaxpetje op, sjaal om."

"Later hadden we allebei een seizoenskaart. Het was een mannending; een vader-zoonuitje waar we elke week naar uitkeken. Volgens een vast ritueel: eerst rondkijken bij de Mediamarkt, daarna een frietje eten en dan naar het stadion. Hard meezingen, biertje drinken, opgaan in de geweldige sfeer. Het heeft onze band alleen maar versterkt."

"Toen ik zag dat de oude stoeltjes uit de Arena te koop waren, heb ik meteen gebeld om te vragen of ze nummer 142 en 143 hadden. Ik legde uit waarom dat belangrijk voor me was. Eigenlijk verkochten ze geen stoeltjes met nummers. Dat werd nogal lastig met zoveel exemplaren. Maar ik werd teruggebeld door een secretaresse van de Arena: ze hadden de stoeltjes 142 en 143 klaarstaan en ik hoefde er niets voor te betalen. Hartverwarmend vond ik dat!"

"Toen ik ze zag, de stoeltjes waarop wij bij zo veel wedstrijden hebben gezeten, heb ik een pot staan janken. Als Ajax speelt, ga ik er natuurlijk op zitten. En mis ik Daan verschrikkelijk - dat blijft. Maar dat het ónze stoeltjes zijn, geeft wel troost."

Erik de Waal en zijn zoon Daan. 'Als ik erop zit, mis ik Daan vreselijk' Beeld Privé
Erik de Waal en zijn zoon Daan. 'Als ik erop zit, mis ik Daan vreselijk'Beeld Privé
Rodney van Rijsdijk: 'Als echte Ajaxfan moest ik dat stoeltje natuurlijk hebben' Beeld Lynne Brouwer
Rodney van Rijsdijk: 'Als echte Ajaxfan moest ik dat stoeltje natuurlijk hebben'Beeld Lynne Brouwer

Rodney van Rijsdijk (40) is een doorgewinterde Ajaxfan en was de eerste die een stoeltje uit de Arena in ontvangst nam.

"Als echte Ajaxfan moest ik dat stoeltje natuurlijk hebben. Ik had er thuis al één staan uit stadion De Meer. De vader van een ex-vriendin heeft daar destijds houten pootjes onder gezet."

"Ze staan allebei in mijn woonkamer. Mijn kat zit er graag op. En laatst ook een vriend, toen we een wedstrijd van Ajax keken. Mijn huis staat vol Ajaxspullen: tientallen sjaals, T-shirts en zelfs een stukje gras uit De Meer. Vooral dat laatste vind ik erg bijzonder. Hoewel ik veel vaker in de Arena ben geweest, heb ik bij De Meer meer dat nostalgische gevoel."

"Ik ga al sinds mijn zevende naar Ajax. Meestal met vriendjes, mijn vader of mijn oom. Nog steeds bezoek ik alle thuiswedstrijden. Met vrienden ga ik vaak een paar dagen weg voor een Europa League-wedstrijd. Dat is zo gezellig dat we soms bijna vergeten dat we ook nog naar het voetballen zouden kijken."

"De mooiste wedstrijd was in 2011 tegen FC Twente. Ajax was zeven jaar geen landskampioen meer geweest en won. Fantastisch was dat. Ik weet niet meer hoe ik toen ben thuisgekomen. Dit stoeltje past bij alle mooie herinneringen die ik aan Ajax heb."

Rodney van Rijsdijk: 'Dit past bij alle mooie herinneringen' Beeld Tammy van Nerum
Rodney van Rijsdijk: 'Dit past bij alle mooie herinneringen'Beeld Tammy van Nerum
Sascha Hoffs: 'Ik groeide op met Ajax, de stoel is hier helemaal op zijn plek' Beeld Lynne Brouwer
Sascha Hoffs: 'Ik groeide op met Ajax, de stoel is hier helemaal op zijn plek'Beeld Lynne Brouwer

Sascha Hoffs (47) komt uit een echte Ajaxfamilie en kocht een stoeltje voor op haar balkon.

"In Het Parool las ik een aankondiging van de verkoop van stoeltjes uit de Arena. Er stond een foto bij van zo'n stoeltje met een houten frame. Ik vond het wel leuk voor mijn balkon, dat ik aan het pimpen ben. Deze zomer heb ik daar een soort loungehoek met een bank gemaakt. Daar paste dit stoeltje mooi bij. Daarbij ben ik natuurlijk een Ajaxfan en heb ik een zoon van zestien die van voetbal houdt."

"Naar wedstrijden ga ik hooguit twee keer per jaar, maar Ajax is mij wel met de paplepel ingegoten. Mijn vader, moeder, opa en oma waren allemaal voetbalfans. Mijn moeder werkte in de kantine van DWS en mijn oma was materiaalvrouw bij een club in Watergraafsmeer. Ze waste de kleding van de spelers.

"Ook mijn vader had een enorme passie voor voetbal. Als Italiaan was hij voor Ajax en voor AC Milan. Als er een verjaardag was en Ajax speelde, ging altijd de tv aan en moest iedereen zijn mond houden. Mijn opa zat dan vloekend en tierend op de bank en sprong voortdurend op als er iets spannends gebeurde."

"Ik groeide op met Ajax. Het stoeltje is hier dus helemaal op zijn plek. Na enkele weken kwam het per post. Het houten frame en de schroefjes zaten er los bij. De zitting was nog een beetje vuil, alsof ze het zo uit het stadion hadden gerukt. Dat had ook wel weer zijn charme."

"Mijn zoon en ik hebben het schoongemaakt en samen in elkaar gezet. Ik vind het wel een stoeltje voor buiten of voor op de kamer van mijn zoon. In de woonkamer zou ik het niet snel zetten. Op het balkon staat het prima. Ik zit er dagelijks op om buiten een sigaretje te roken."

Sascha Hoffs: 'De zitting was nog een beetje vuil' Beeld Tammy van Nerum
Sascha Hoffs: 'De zitting was nog een beetje vuil'Beeld Tammy van Nerum
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden