'Vier op tien Airbnb'ers verhuren meer dan 60 dagen'

Van de Nederlanders die hun huis verhuren via Airbnb, doet 40 procent dat langer dan 60 dagen per jaar. In Amsterdam is dat niet toegestaan.

ANP/Het Parool
null Beeld anp
Beeld anp

Dat stellen Trouw, De Tijd, de Süddeutsche Zeitung en Le Monde na gezamenlijk onderzoek. Degenen die de maximale termijn negeren, riskeren in de hoofdstad een boete van 20.500 euro.

Overigens geldt alleen in Amsterdam een maximale verhuurtermijn van 60 dagen. Rotterdam, Utrecht en Den Haag hanteren die limiet bijvoorbeeld niet, maar hebben ook aanzienlijk minder toeristen op bezoek. Ter vergelijking: Amsterdam telde in mei 2017 134.000 geboekte nachten, in Rotterdam waren dat er 8900.

Vijf procent
De door Trouw en haar collega-dagbladen gepresenteerde resultaten rijmen niet bepaald met cijfers die Airbnb vorige week met de gemeente deelde. Daarin stond dat in mei nog maar vijf procent van alle in Amsterdam verhuurde woningen in de hoofdstad langer dan 60 dagen verhuurd wordt.

Het onderzoek bestrijkt de verhuur in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Zwitserland. De kranten baseerden zich op cijfers van Airbnb en data-analist AirDNA. Volgens Airbnb zijn cijfers van die laatste partij overigens oncontroleerbaar.

Amsterdam het duurst
Toeristen in de onderzochte landen betalen in Amsterdam het meest voor een Airbnb-overnachting: gemiddeld 171 euro. In Parijs is dat 106 euro en in Berlijn en Brussel gemiddeld 80 euro.

Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna 20 procent van de verhuurde accommodaties niet meer van particulieren is, zoals Airbnb ooit begon, maar van professionele eigenaars. Ook zijn zogeheten sleutelbedrijven, die Airbnb-locaties beheren voor de eigenaar, als paddenstoelen uit de grond geschoten. In Amsterdam wordt een kwart van de geboekte overnachtingen afgehandeld door zo'n bemiddelaar.

In veel landen leggen overheden de Airbnb-verhuur aan banden om overlast voor buurtbewoners te beperken. Zo moeten verhuurders in Amsterdam zich vanaf 1 oktober registreren bij de gemeente. In New York mogen appartementen niet meer korter dan 30 dagen worden verhuurd en in Berlijn mag alleen een deel van het huis toeristen herbergen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden