Vier op de tien Britse meisjes wordt honderd

Van elke tien meisjes die nu in het Verenigd Koninkrijk ter wereld komen, zullen er vier tenminste honderd jaar worden. Als we John Appleby hoofdeconoom van de Britse denktank King's Fund mogen geloven tenminste.

Redactie
De Israëlische vrouw Mariam Ammash zou 124 jaar zijn geworden Beeld epa
De Israëlische vrouw Mariam Ammash zou 124 jaar zijn gewordenBeeld epa

In het British Medical Journal publiceert Appleby een brief met statistieken over de levensverwachting van Britse meisjes. De statistieken zijn afkomstig van de Office for National Statistics.

Volgens het Britse statistiekbureau is 40 procent van de meisjes die dit jaar op de wereld komen in het Verenigd Koninkrijk, nog in leven in 2113. Van de meisjes die in 2060 worden geboren zou maar liefst 60 procent honderd jaar worden.

Ze baseren de voorspellingen op landelijke en wereldwijde trends zoals een onderzoek van Haidong Wang uit 2010. Wang en zijn collega's onderzochten de sterftecijfers in 187 landen in de periode tussen 1970 en 2010. In vrijwel elk land nam de levensduur toe, behalve in Zimbabwe, Lesotho, Wit-Rusland en Oekraïne. In 1917 werden 24 inwoners van het Verenigd Koninkrijk honderd jaar. In 1952 waren dit er 255 en in 2011 maakten 9736 Britten deze mijlpaal mee.

Betere gezondheidszorg, woon- en leefomstandigheden en scholing hebben er voor gezorgd dat we steeds langer leven. Maar volgens Appleby is die langere levensduur niet per definitie positief. 'Langer leven is alleen goed als je die laatste jaren niet in pijn hoeft door te brengen'.

Appleby verwacht niet dat de toegenomen levensduur snel tot problemen als overpopulatie zal leiden. 'De verwachting is dat de wereldbevolking steeds minder snel toe zal nemen. Tot het moment dat sterfte- en geboortecijfers ongeveer gelijk zijn.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden