Vier man voor rechter na discriminatie Marokkanen

ANP Beeld
ANP

AMSTERDAM - Vier medewerkers van Albert Heijn en NS-dochter Servex in Amsterdam en Den Haag worden vervolgd voor discriminatie van sollicitanten van Marokkaanse afkomst, maar het bedrijf zelf blijft buiten schot.

Het Openbaar Ministerie heeft drie vestigingsmanagers van stationswinkels van AH to go en een medewerker personeelszaken van Servex, de exploitant van de stationswinkels, gedagvaard. Zij moeten zich maandag verantwoorden voor het weren van vrijwel alle sollicitanten van Marokkaanse oorsprong.

Dat gebeurde van februari tot augustus 2009 op Amsterdam Lelylaan en Amsterdam CS. Mondeling en schriftelijk kregen de vestigingsmanagers vanuit het hoofdkantoor van één medewerker de instructie geen personeel aan te nemen met Marokkaanse wortels. Dat werd onder meer in een onderschepte e-mail onderstreept: 'Dringend! Geen Marokkanen.' Ook waren er incidenten in Den Haag.

Het OM zegt dat uit onderzoek is gebleken dat de vier verdachten hier op eigen initiatief mee kwamen. ''Het was zeker geen bedrijfsbeleid,'' zegt woordvoerder Evert Boerstra namens het OM.

''De officier van justitie heeft ingezien dat het een incident is. We zijn ook nooit bang geweest voor vervolging,'' zegt woordvoerder Herbert Brinkman van Servex. Volgens hem zijn tegen de vier medewerkers 'disciplinaire maatregelen' getroffen. Over de inhoud daarvan wil het bedrijf niets zeggen. Voor alle vestigingsmanagers en medewerkers personeelszaken is een workshop over discriminatie gehouden.

Volgens directeur Gert-Jan Ankoné is het jammer dat Servex niet is gedagvaard, maar hij begrijpt het wel. ''Deze zaak is zo duidelijk en evident dat het bewijs tegen de verdachten eenvoudig te leveren is.''

Hij vermoedt dat meer bedrijven zich schuldig maken aan discriminatie. Hij verwijst naar een recent rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau, dat begin december constateerde dat werkgevers het aannemen van allochtonen riskant vinden. Vooral Marokkaanse en Antilliaanse sollicitanten zien zij niet zitten, aldus de onderzoekers.

De zaak kwam vorig jaar aan het licht nadat het Bureau Discriminatiezaken in Den Haag anoniem was getipt.Ankoné deed tegen de medewerkers én Servex aangifte. Ook werd een klacht ingediend bij de Commissie Gelijke Behandeling.(HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden