Vier maanden geëist tegen advocatenstalker

Justitie eist vier maanden gevangenisstraf voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur voor Robert B. (50), die jarenlang vier Amsterdamse strafadvocaten zou hebben gestalkt. Het ging om Nico Meijering, Gerard Spong, Theo Hiddema en Renata Honig.

Gerard Spong, hier in Utrecht, is een van de advocaten die werd bestookt door B. Beeld anp

Het onderzoek naar de stalker, die zeker vijfhonderd keer naar de bekende advocaten had gebeld en gsmst, was in januari 2016 begonnen met de aangifte van Nico Meijering, die toen al ongeveer vijf jaar werd belaagd vanaf achttien prepaid-nummers die niet op naam stonden.

Nog drie confrères bleken doelwit van dezelfde stalker te zijn. Kersvers politicus Theo Hiddema bleek in 2015 in Limburg al aangifte te hebben gedaan van stalking. Het Kamerlid van Forum voor Democratie werd belaagd vanuit liefst 46 telefoonnummers, die steeds door dezelfde man leken te worden gebruikt. Tien nummers kwamen overeen met de nummers waarmee Meijering was gebeld. De simkaarten hadden in dezelfde twee telefoons gezeten. Het stalken bleek terug te gaan tot 2009.

In maart 2016 meldde ook Gerard Spong zich bij de politie. Ook hem waren heel persoonlijke, indringende en vreemde vragen gesteld. Van de twaalf nummers die hij kon geven, kwamen er negen overeen met de inmiddels bekende telefoonnummers.

Intimiderend
De vierde advocaat die aangifte van stalking deed, Renata Honig, zei al sinds 2007 te worden belaagd. Ze zei dat niet als bedreigend, maar wel als intimiderend te ervaren. Ook in haar geval hadden de gebezigde teksten vooral betrekking op haar privéleven. Ook zij gaf weer nummers die deels overeenkwamen met de nummers waarmaa andere advocaten waren gebeld.

Officier van justitie Marloes ter Veer sprak donderdag in de rechtbank van 'een grote en ernstige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer' die 'zeer intimiderend' was. Dat de stalker details wist over de persoonlijke levens van zijn slachtoffers en dat hij hen ook 's avonds en 's nachts benaderde, maakt het volgens haar extra kwalijk.

Verdachte Robert B., die zelf rechten heeft gestudeerd, erkende tegenover de rechtbank dat hij vaak contact heeft gezocht met advocaten. Hij stuurde 'kritische smsjes' maar bedoelde het niet kwaad. "Ik excuseer me bij de aangevers als zij het als vervelend hebben ervaren. Dat was niet mijn intentie." Eerder had hij al gezegd dat hij de berichten grappig bedoelde. Hij belde of stuurde de berichten 'uit verveling' en soms als hij had gedronken. Hij zei de inhoud van de berichten 'niet zo één, twee, drie te kunnen reproduceren'.

'John'
Ook zegt hij dat een onlangs overleden vriend 'John' soms ook advocaten heeft gebeld of gesmst met telefoons die aan B. worden toegerekend. Een rechter vroeg zich hardop af of John wel bestaat of bestond. B. noemde de veertien dagen die hij vorig jaar in voorarrest zat, 'een hel'.

Hij zegt moeite te hebben gehad een advocaat te vinden omdat advocaten in Amsterdam 'vriendjespolitiek spelen'. De rechtbank doet 20 april uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden