Vier leerlingen IJburg College persten jaar lang leeftijdsgenoten af

Op en rond het IJburg College zijn een jaar lang scholieren mishandeld en afgeperst door leeftijdgenoten. De school wist van niets, een vader van een slachtoffer zoekt nu de openbaarheid.

Hanneloes Pen
Het IJburg College. Beeld Floris Lok
Het IJburg College.Beeld Floris Lok

Vier leerlingen van het IJburg College van veertien, vijftien en zestien jaar hebben een jaar lang medescholieren en leeftijdsgenoten op andere scholen met de dood bedreigd, mishandeld en afgeperst.
Zij beroofden hen van hun iPhone, horloges en geld en vroegen maandelijkse bedragen van vijftig euro of tot wel driehonderd euro ineens te betalen.

Er liggen inmiddels zes aangiftes op het politiebureau. Woensdag heeft de politie de eerste aanhoudingen verricht. Meer aanhoudingen op korte termijn worden niet uitgesloten. De politie zegt 'de ernst van de situatie te voelen'.

Het onderzoek naar de afpersing en mishandelingen is volgens een politiewoordvoerder in volle gang. 'We zien verschillende daders in beeld komen, zowel leerlingen als niet-leerlingen van het IJburg College. De aangehouden jongens worden verdacht van betrokkenheid bij één van de incidenten rond de school.'

De slachtoffers werden meegelokt naar een afgelegen straat, waar ze werden geslagen, geschopt en beroofd. Ze werden ook onder doodsbedreiging gedwongen om andere kinderen in de val te lokken, zodat de vier ook hen konden beroven en afpersen. 'Als ik dit niet zou doen, zouden ze me doodmaken,' zegt één van de slachtoffers in de aangifte.

Eén van de ouders van een destijds veertienjarige jongen van het IJburg College maakt de zaak nu openbaar. Hij vindt dat de school te weinig heeft gedaan om de afpersingspraktijken te stoppen. Hij roept andere ouders op om ook aangifte te doen.

De school zelf zegt bij monde van de rector en de veiligheidscoördinator niets van de ernstige afpersingszaken af te weten. 'Dit is een school met veertienhonderd leerlingen, je hebt niet overal zicht op', zegt directeur Lou Brouwers. 'Maar het schokt me uiteraard wel.'

Inmiddels zijn drie van de vier leerlingen geschorst wegens andere incidenten. Van een vierde leerling was volgens Brouwers de betrokkenheid bij die incidenten te gering om hem van school te sturen.

Sinds dit schooljaar loopt er een schoolagent op het IJburg College rond. Maar volgens de rector van de school hangt zijn komst niet samen met de gebeurtenissen op school: hij moet overlast in de buurt tegengaan.

Lees vandaag (8-11) meer in Het Parool: 'Mishandeld als een vuile hond'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden