Vier keer levenslang geëist in het Passageproces

Dinsdag heeft het Openbaar Ministerie in het hoger beroep van de grote Amsterdamse liquidatiezaak Passage de strafeisen tegen de tien verdachten bekendgemaakt, waaronder vier keer levenslang.

Paul Vugts
De verdachten in de rechtszaal Beeld Aloys Oosterwijk
De verdachten in de rechtszaalBeeld Aloys Oosterwijk

Dino Soerel, Jesse R., 'Moppie' R. en Siegfried S. kregen de eis levenslang. Tegen Dino Soerel is levenslang geëist voor het geven van de opdrachten voor de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl en het lidmaatschap van een criminele organisatie. Tegen Jesse R. is levenslang geëist voor alle moorden en het lidmaatschap van een criminele organisatie.

Tegen 'Moppie' R. is levenslang geëist voor meerdere moorden in 1993 en de eis van levenslang voor Siegfried S. is voor de moorden op Henie Shamel en zijn vriendin Anne de Witte in 1993.

Het gemak waarmee over leven en dood werd beslist, noemen de aanklagers 'verbijsterend'. Het draaide bij de opdrachtgevers en uitvoerders van de moorden puur om winstbejag en ze hielden geen enkele rekening met de slachtoffers of nabestaanden.

Gevangenisstraffen
Tegen de overige verdachten werden gevangenisstraffen geëist. Fred Ros en Peter la Serpe kregen de helft strafvermindering. Tegen Ros werd veertien jaar cel geëist, en tegen La Serpe acht jaar cel.

Voor hun aandeel in de moord op Tonnie van Maurik in 1993 hoorde Nan-Paul de B. de eis van negen jaar en zes maanden cel, Pinny S. de eis van elf jaar cel en Freek S. de eis van vijf jaar en zes maanden cel.

Tot slot wil het OM wil dat Sjaak B. drie jaar en drie maanden de cel in gaat voor wapenhandel.

Uitspraak
Vanaf volgende week voert de verdediging van de tien verdachten het woord in de Passagezaak. De uitspraak is in 2017.

Van minuut tot minuut teruglezen wat er dinsdag is gebeurd in de rechtszaal? Klik hier voor ons liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden