Update

Vier jonge Amsterdamse voetballers vast voor geweld

Vier jonge voetballers (14, 15 en 17 jaar) van ZSGO/ WMS uit Osdorp hebben sinds zondag vastgezeten voor openlijke geweldpleging tijdens een toernooi in IJmuiden.

Wesley Meijer
null Beeld anp
Beeld anp

Vanavond wordt duidelijk of de tieners nog langer worden vastgehouden, meldt een woordvoerder van de politie Kennemerland.

De spelers van de C1 van ZSGO/ WMS misdroegen zich tijdens de Amsterdam Cup, een internationaal jeugdtoernooi op verschillende locaties. Dat gebeurde na de met 2-0 verloren finale tegen het Engelse Leatherhead Youth FC. Daarin trok de eveneens jeugdige arbiter tweemaal rood voor de Amsterdammers.

'Die jongens waren boos omdat die Engelse jongetjes kleiner waren, maar veel beter,' zegt Marie Jose Palacios van organisator Expersport. 'Die rode kaarten waren terecht. Ze schopten die Engelsen en haalden ze onderuit.'

Na afloop moesten volgens Palacios de scheidsrechter en een vrijwilliger van Stormvogels het ontgelden. 'Die laatste is geschopt en geslagen en ook de scheids had aardig wat blauwe plekken. Een collega die ingreep, kreeg ook schoppen. Blijkbaar vonden ze dit gerechtvaardigd.'

Doemscenario
Het had volgens Palacios slechter kunnen aflopen. 'Het was een vergelijkbare situatie met die van Richard Nieuwenhuizen, de grensrechter die is doodgeschopt. Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt. Van ZSGO greep niemand in. Sommige mensen langs de lijn hebben de boel opgestookt.'

Volgens ZSGO-voorzitter en toeschouwer Henk Fritz gingen enkele ZSGO'ers verhaal halen bij de tegenstanders en de arbiter. 'Daarop kwamen mensen het veld in om hen uit elkaar te houden. Toen is een man ten val gekomen en in die schermutseling is een schoppende beweging geweest en zijn er klappen gevallen. Die reactie is niet goed. Na tien seconden was het over en was iedereen weer uit elkaar.'

Volgens Fritz hebben de toeschouwers zich niet misdragen. 'Er stonden maar drie mensen langs het veld. Dus ik ben nieuwsgierig welke mensen de organisator bedoelt.' Ook zegt hij dat 'de scheidsrechter met geen vinger is aangeraakt'. Dat laatste bevestigt de vader van de jongen. Hij is wel verbaal bedreigd en volgens de KNVB-regels verplicht daarvan aangifte te doen.

Onduidelijkheid
De ZSGO-voorzitter zegt dat niet precies duidelijk is wie wat heeft gedaan. 'De scheidsrechter heeft vier rugnummers opgeschreven en de politie zoekt nu uit wie waarbij betrokken was. De jongens hebben direct hun verontschuldigingen aangeboden. Ik heb zelf nog met het slachtoffer contact gehad bij de politie. Dat hij aangifte heeft gedaan, is terecht.'

De speler van zeventien jaar hoort niet in het team. Hij wil komend seizoen lid worden, maar dat is nu onzeker, zegt Fritz. ZSGO/WMS wacht het onderzoek van de politie af alvorens zelf eventueel straffen uit te delen.

De scheidsrechter is lid van de KNVB en heeft rapport opgemaakt. De Amsterdam Cup valt niet onder de vlag van de KNVB. Toch doet de tuchtcommissie van de KNVB onderzoek, omdat het team staat ingeschreven bij de bond.

Update 17.45 uur:

De aangehouden jongens zijn weer op vrije voeten. Zij zijn woensdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam.

De rechter besloot drie van de vier wel in bewaring te stellen, maar deze voorlopige hechtenis meteen te schorsen onder bijzondere voorwaarden.

In de praktijk betekent dit dat de drie wel vrij zijn, maar weer worden opgepakt als ze zich niet aan de voorwaarden houden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden