Vier jaar cel voor AIVD-medewerker wegens lekken

DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag heeft donderdag AIVD-medewerker Outman ben A. veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf.Ben A. moet de gevangenis in omdat hij informatie over onderzoeksresultaten van de inlichtingendienst AIVD heeft gelekt. Die informatie kwam terecht bij inmiddels veroordeelde terroristen van de zogenoemde Hofstadgroep.

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde Ben A. in december 2005 tot 4,5 jaar cel voor dezelfde delicten. Zelf heeft de AIVD'er altijd elke betrokkenheid bij het lekken van de AIVD-informatie ontkend.

De verdachte was in zijn werk direct betrokken bij het onderzoek naar het terroristennetwerk de Hofstadgroep. Hij heeft daardoor een afgetapt telefoongesprek van 5 augustus 2004 aan een van de 'hofstadters' kunnen geven en een verslag van de stand van zaken in het Hofstadonderzoek aan een andere verdachte, meent het OM. De voormalig AIVD'er heeft bovendien nog meer gevoelige informatie gelekt, stelt justitie.

Volgens de advocaten van Ben A., Britta Böhler en Michiel Pestman, rammelt het bewijs tegen hun cliënt. Zo vinden zij het onrechtmatig dat de AIVD zelf het bewijs heeft vergaard, terwijl de dienst partij is in de zaak.

Verder stelt de verdediging dat Ben A. zich niet goed kon verdedigen. Hij wilde een verklaring afleggen, maar als hij dat zou doen, liep hij het risico vervolgd te worden voor het schenden van zijn geheimhoudingsplicht. Advocate Böhler toonde zich in haar reactie dan ook ''teleurgesteld'' dat het hof al deze constateringen ''zonder veel omhaal terzijde heeft geschoven''.

Het gerechtshof heeft uiteindelijk voor een celstraf van vier jaar gekozen, omdat het die als afschrikmiddel ziet voor anderen die overwegen net zoiets te doen als Ben A. Het rechtscollege neemt het de verdachte kwalijk dat hij met zijn handelwijze schade heeft kunnen toebrengen aan de veiligheid van Nederland. Ook leverde zijn lekken gevaar op voor iemand die werkte voor de AIVD, staat in de uitspraak.

Waarom Ben A. heeft gelekt, weet het hof overigens niet. Een concreet motief is niet naar voren gekomen. Maar omdat er volgens de rechter genoeg bewijs is voor het lekken van Ben A., hadden zij geen reden nodig om hem te veroordelen.

Het OM is tevreden met de uitspraak, zei een woordvoerster. De straf is lager uitgevallen dan de vijf jaar die het OM had geëist, maar dat is volgens de zegsvrouw geen reden om naar de Hoge Raad te stappen.

Böhler zegt dat zij haar cliënt gaat adviseren om wel naar de Hoge Raad te stappen en zich tegen de straf van het hof te verzetten. Of hij daarmee instemt, weet ze nog niet. Met de huidige veroordeling komt Ben A. op 1 juni vrij, zegt Böhler. (ANP)Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden