Vier broers terecht voor uitbuiten asielzoekers

Vier broers hebben asielzoekers uitgebuit door ze tegen een hongerloon werk te laten verrichten in een wasserij in Zaandam. Ook werden zij gedwongen er de nacht door te brengen. Donderdag begon de rechtszaak tegen hen.

Beeld ANP

Tegen middernacht zien rechercheurs in Zaandam een van de vier Egyptische broers uit de wasserij naar buiten komen. Terwijl binnen de lichten uitgaan, doet hij de deur op slot.

Binnen zitten nog mensen, liggend op matrassen achter lakens die zo zijn opgehangen zodat ze 's nachts tenminste enige privacy bieden. Ze mogen blijven slapen, maar er is een voorwaarde: dan moeten ze wel een uurtje gratis werken.

Zo ging het vaker, blijkt uit rapporten van observatieteams van de politie. Soms hoefden de 'werknemers' maar tot een uur of negen 's avonds te werken, een enkele keer draaiden de wasmachines tot vier uur in de nacht.

Niet mijn verantwoordelijkheid
Vaak bleven ze slapen, hoewel lang niet altijd. "Als de laatste bus naar het asielzoekerscentrum al was geweest, kon het misschien wel eens voorkomen," zegt een van de broers donderdag bij de rechtbank in Amsterdam. "Maar het is niet mijn verantwoordelijkheid, ik werkte daar alleen maar."

Terwijl uit het onderzoek juist het beeld oprijst dat de vier broers alle touwtjes in handen hadden. Ten minste zes vluchtelingen met een verblijfsstatus, destijds wonend in onder meer het asielzoekerscentrum in hetzelfde industriegebied, hebben verklaringen afgelegd over de gang van zaken in de wasserij.

Lange, zware dagen
Zo moesten zij lange, zware dagen maken en werden de salarissen vaak niet uitbetaald. Een Eritreeër vertelde de politie dat ze 4,50 euro per uur kregen, hoewel het geld hen vaak pas veel later werd overhandigd, om ze zo te dwingen terug te komen om opnieuw aan het werk te moeten. Bij eventuele controles moesten ze vertellen dat ze tien euro per uur kregen en dat ze ook niet iedere dag hoefden te werken.

Bij een inval in de 2016 trof de politie een vluchtelingen slapend tussen het wasgoed. Tussen de stellingen en de wasmachines liepen grote hoeveelheden muizen. In de wasserij werden camera's aangetroffen waarmee vanuit het kantoor het personeel in de gaten kon worden gehouden.

Aannemelijks
De broers hebben aannemelijks in te brengen tegen de belastende feiten en verklaringen die hen worden voorgehouden. Dat wat er in de wasserij gebeurde allemaal niets met hen te maken heeft, daar komt het verweer zo'n beetje op neer. Zich verschuilend achter een nogal doorzichtig netwerk van BV'tjes, proberen ze duidelijk te maken dat ze geen idee hadden dat hier een kwetsbare groep werd uitgebuit.

Hoezo, zegt een van de broers: "Er is een poortje bij de wasserij en die is heel erg groot. Als iemand weg wilde, hielden wij hem niet tegen."

De werkelijke schuldige zou een Hongaar zijn (ene 'Gabor'), maar die is spoorloos verdwenen: de politie weet niet van zijn bestaan en de vier broers hebben zelf ook niet geprobeerd hem te vinden.

Bij de zaak is ook een vertegenwoordiger van Koninklijke Horeca Nederland aanwezig: de wasserij deed veel voor hotels in en rond de Amsterdam. "Ook hotels hebben een verantwoordelijkheid als zich wasserijen melden die hetzelfde werk voor de helft van de prijs kunnen doen."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden