Opinie

'Vier Amsterdamse zetels kunnen een wezenlijk verschil maken'

Laten we als inwoners van Amsterdam opstaan voor de hoofdstad door massaal naar de stembus te gaan, stellen Servaz van Berkum en Maurice Seleky van Pakhuis de Zwijger. Daarmee kan de stad zijn volle invloed laten gelden, vinden ze.

Leden van de Eerste Kamer stemmen over een wetswijziging.Beeld anp

Met de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart in aantocht willen wij een lans breken voor deze verkiezingen voor Amsterdam. Om de potentiële invloed van Amsterdam inzichtelijk te maken, hebben wij de stemverhouding voor deze verkiezingen geanalyseerd op basis van de vorige Provinciale Statenverkiezingen in 2015.

Toen was het totale aantal stem­gerechtigden in Amsterdam 578.940 kiezers. Afgezet tegen het totaal ­aantal stemgerechtigden in de Provincie Noord-Holland - namelijk 2.045.269 - leiden we af dat bijna een derde van de stemgerechtigden van de provincie in Amsterdam woonde.

De 55 Statenleden van de provincie Noord-Holland kozen in mei 2015 de 75 leden van de Eerste Kamer. Omdat niet alle provincies evenveel inwoners hebben, is elke stem van een Noord-Hollands Statenlid gewogen ten opzichte van de Statenleden van de andere provincies.

Op basis van deze weging is de impact van Noord-Holland ongeveer een zesde van het totale aantal stemmen van de Eerste Kamer. En daarmee was Noord-Holland goed voor 12,5 zetels in de Eerste Kamer.

Amsterdam had, als iedereen was gaan stemmen, in effect circa 4 van de 75 zetels mogen aanwijzen. Gezien het toenemende belang van de Eerste Kamer en de smalle basis van de regeringscoalitie (de coalitie heeft nu één zetel meerderheid in de Eerste Kamer) is elke zetel cruciaal.

Die vier 'Amsterdamse' zetels kunnen dus echt een wezenlijk verschil maken, ook omdat historisch gezien regeringen kunnen struikelen in de Eerste Kamer (denk aan De Nacht van ­Wiegel tijdens Paars II en de val van Rutte I).

Naast deze landelijke impact is de invloed van de provincie Noord-Holland op de stad Amsterdam ook anders zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan de windmolens in de Amsterdamse haven, de brug over het IJ en plannen van de provincie om de A8 dwars door de stelling van Amsterdam door te trekken naar de A9. Inhoudelijk gezien genoeg hete hangijzers voor Amsterdammers om zich nadrukkelijk over uit te spreken.

Echter, in 2015 heeft slechts 43,6 procent van de stemgerechtigden - namelijk 250.023 kiezers - deelgenomen aan de verkiezingen. Daarmee heeft onze stad niet zijn volle invloed uitgeoefend.

Laten we daarom in 2019, als verantwoordelijke hoofdstad, opstaan voor Amsterdam en de belangen van de metropoolregio door massaal naar de stembus te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden