Vier actiegroepen bij landelijke intocht Sinterklaas

Zaanstad heeft afspraken gemaakt met vier groepen demonstranten die zaterdag willen demonstreren bij de landelijke intocht van Sinterklaas.

ANP
De gemeente heeft bewegwijzering borden geplaatst in aanloop naar de landelijke intocht Beeld anp
De gemeente heeft bewegwijzering borden geplaatst in aanloop naar de landelijke intochtBeeld anp

Twee actiegroepen zijn voor en de twee andere tegen Zwarte Piet. Wie wil demonstreren kon dat tot woensdag laten weten.

De extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) zegt met tientallen betogers aanwezig te zijn om Zwarte Piet een hart onder de riem te steken. De andere groep voorstanders heet 'Demonstratie Voor Zwarte Piet Nationale Intocht Zaandam'.

Bij de tegenstanders gaat het om de vooralsnog onbekende Opinnzwawidi en 'Inclusief Sinterklaasfeest Zaanstad'.

Op afstand
Burgemeester Jan Hamming nodigde mensen die willen betogen eerst uit voor een gesprek. De groepen waarmee de gemeente nu afspraken heeft gemaakt, lieten weten vreedzaam te protesteren en ze beloofden zich aan de voorschriften te houden.

Wie zich niet heeft aangemeld -of zich niet wil aanmelden- wordt door de gemeente verwezen naar een locatie op grote afstand.

"De landelijke intocht van Sinterklaas is een evenement voor kinderen. Hun rechten vormen het uitgangspunt bij de maatregelen die we met de politie en het Openbaar Ministerie nemen om een ongestoord, feestelijk en veilig verloop van de intocht te waarborgen," aldus de gemeente.

Niet aangepast
Langs de route worden twee vakken ingericht waar mag worden gedemonstreerd. Ze liggen ver uit elkaar: een op de Lagedijk en een aan de Leeghwaterweg. Zaanstad wil zo confrontaties voorkomen.

De vakken zijn afgescheiden van plekken waar kinderen staan. Twee van de vier groepen, een voorstander en een tegenstander, hebben overigens aangegeven op ruime afstand van de route te willen staan.

Woensdag bepaalde de voorzieningenrechter dat de landelijke intocht niet hoeft te worden aangepast. Een belangengroep had in een kort geding tegen onder meer de gemeente Zaanstad en publieke omroep NTR geëist dat de intocht zonder de "racistische stereotypering" van Zwarte Piet zou plaatsvinden.

KOZP: niet in Zaanstad, wel in andere gemeenten

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wil zaterdag niet gaan demonstreren bij de landelijke intocht van Sinterklaas. De actiegroep wil wel demonstreren in Dokkum, meldt de gemeente Dongeradeel donderdag.

De gemeente bekijkt welke mogelijkheden er zijn voor de demonstratie. De gemeente heeft vooralsnog geen andere aanvragen voor demonstraties binnengekregen.

Vorig jaar was Dokkum het decor van de landelijke intocht van de goedheiligman. Zogenoemde 'blokkeerfriezen' hielden toen tegenstanders van Zwarte Piet die op weg waren naar Dokkum tegen op de snelweg A7.

Vorige week vrijdag legde de rechtbank de veroorzakers van de wegblokkade taakstraffen op tot 240 uur.

Kick Out Zwarte Piet heeft voor dit weekeinde acties aangekondigd in zeker achttien plaatsen bij de intochten van Sinterklaas. Het gaat onder meer om Amstelveen, Weesp, Den Haag, Rotterdam, Nijmegen, Groningen, Leeuwarden, Eindhoven en Willemstad (Curaçao).

Rotterdam laat weten dat zich demonstranten hebben gemeld om zaterdag bij de intocht hun mening te laten horen. Voor- en tegenstanders krijgen aparte vakken toegewezen. Ook in Groningen kunnen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet, waaronder Kick Out Zwarte Piet, in afgesloten vakken langs de route demonstreren, zo meldt de gemeente.

Bij het officiële welkom van de Sint op het bordes van het Groningse stadhuis mag niet gedemonstreerd worden. Verder is ook bij de gemeente Leeuwarden een aanvraag van Kick Out Zwarte Piet binnengekomen.

Lees het interview met Jerry Afriyie van KOZP: 'Strijden doe je niet met een lach'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden