PlusPunt voor Punt

Videoreclames rukken op: 'Er staat nergens dat het niet mag, dus het mag'

Videoreclames rukken op in de binnenstad. Politiek en burgers zien het met lede ogen aan, maar exploitant JCDecaux zegt dat bewegende reclames binnen de afspraken vallen.

Een mupiBeeld JCDecaux

1. Je ziet steeds meer videoreclamezuilen in de binnenstad, klopt dat?
Zeker. Eind oktober 2015 kreeg exploitant JCDecaux toestemming om bij wijze van proef op vijf locaties negen ouderwetse, analoge, reclamezuilen om te bouwen tot digitale.

Onmiddellijk in dezelfde maand nog vroeg het bedrijf toestemming ook te beginnen met de ombouw van een tweede ­lichting reclamezuilen. Inmiddels telt de stad dertig van dergelijke ­mupi's, waarvan twintig in de binnenstad en de rest in Zuid en Oost.

2. Wat? Mupi's? Is dat zoiets als abri's?
Min of meer. Hoewel abri's een functie hebben: ze dienen als straatmeubilair op bus- en tramhaltes. Abri is afgeleid van het Franse woord abrier (beschutten tegen de wind), mupi staat voor Mobilier Urbain à Publicité Illuminé en is zuiver bedoeld voor reclames.

Aanvankelijk nog gewoon van papier, vervolgens werden digitale palen ontwikkeld. Maar de moderne mupi kan natuurlijk ook worden gebruikt om bewegende beelden op af te spelen: een soort televisiereclames dus, maar dan in de openbare ruimte.

3. Dat klinkt een beetje als Tokio, onrustig op zijn minst
Zo denken meer mensen erover. Uit recent panelonderzoek door de dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek bleek dat bijna de helft van de ondervraagden vindt dat mupi's weg moeten omdat ze niet mooi zouden zijn en te afleidend. Een kwart vindt ze wel mooi en noemt de mupi ­modern en afwisselend en een kwart heeft geen mening.

4. Er wordt al veel geklaagd over de drukte in de binnenstad. Draagt de mupi niet bij aan nog meer ­permanente kermis?
Zo denkt GroenLinks er wel over. Woensdag spreekt de gemeenteraad over nieuwe regels voor buitenreclame en raadslid Zeeger Ernsting gaat een motie indienen voor een verbod op videoreclames.

Verkeersdeel­nemers zouden worden afgeleid door de flikkerende en felle lichten. Hij denkt dat dit kan leiden tot verkeersonveilige situaties. Daarnaast geeft 'visuele drukte' en doet de opmars van de mupi's met bewegende beelden volgens hem afbreuk aan het karakter van de historische binnenstad.

5. En zijn er meer tegenstanders?
De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad deelt de mening van GroenLinks en is uitgesproken kritisch over het beleid zoals dat morgen in de gemeenteraad wordt besproken.

Als de videozuilen worden toegestaan komt de binnenstad vol te staan met schreeuwerige, bewegende lichtbeelden, stelt Walther Schoonenberg. "Het nieuwe beleid moet de stad als verdienmachine legitimeren, louter in het belang van reclame-exploitanten."

6. Is het echt zo erg?
Het valt allemaal wel mee, en het is ook een kwestie van veranderende tijden, zegt Hannelore Majoor van JCDecaux. Volgens haar is de exploitant 'dagelijks' in overleg met de gemeente. Want JCDecaux heeft geen enkel belang bij negatieve reacties van Amsterdammers, zegt zij.

"We houden ons aan alle normen voor lichtgevende reclames en zorgen bijvoorbeeld dat het licht 's avonds minder fel staat. Ook hebben wij met ambtenaren al twee keer een ronde gemaakt om met eigen ogen te zien wat het effect is van mupi's op straat."

7. Maar kán de mupi worden verboden?
Het lijkt van niet: Amsterdam heeft een overeenkomst die loopt tot 2027. Aanvankelijk schreef Centrum­bestuurder Jeanine van Pinxteren nog dat volgens de Welstandsnota bewegende beelden in de binnenstad verboden zijn, maar bij navraag kwam het stadsdeel daarop terug.

Wel of niet bewegen mag niet bij gevelreclames, maar is géén criterium voor 'uitingen op een reclamevlak'. Of, zoals Majoor van JCDecaux het zegt: "Er staat niet dat het niet mag, dus het mag."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden