Video

Video: woedende werknemers scheuren kleren van directeuren Air France

De aankondiging van een ingrijpende reorganisatie bij Air France is vandaag ontaard in rellen. Boze werknemers bestormden de zaal waar de directie zojuist had aangekondigd dat 2900 banen komen te vervallen. Ze scheurden twee directeuren het overhemd van het lijf. Ze wisten ternauwernood te ontkomen.

Directeur personeelszaken Xavier Broseta, maar ook Pierre Plissonnier, directeur in Orly, kwamen er letterlijk niet zonder kleerscheuren vanaf. Ze moesten vluchten onder escorte van bewakers. Ze wisten over een hek te klimmen. De politie dekte verder hun aftocht.

De Franse zustermaatschappij van KLM heeft het geweld in een verklaring scherp veroordeeld en liet weten aangifte te zullen doen.

Air France snijdt in de organisatie omdat de piloten niet mee willen werken aan andere manieren om de kosten te verlagen. Het grondpersoneel wordt het zwaarst getroffen, daar verdwijnen 1700 banen. Bij de piloten en het cabinepersoneel komen respectievelijk driehonderd en negenhonderd arbeidsplaatsen te vervallen.

Capaciteit verlaagd
De bonden bevestigden verder dat de capaciteit op routes naar verre bestemmingen tussen nu en 2017 met 10 procent wordt verlaagd. Komend voorjaar worden vijf vliegtuigen uit de vloot gehaald en in het najaar nog eens negen. Vijf routes komen helemaal te vervallen. Bestellingen voor de Boeing 787 Dreamliner worden opgeschort.

De sanering is volgens het bedrijf noodzakelijk omdat de piloten onvoldoende bereid zijn tot harder werken voor hetzelfde geld. Air France heeft volgens de bonden beloofd dat bij de onderdelen die wel meewerken aan de beoogde kostenbesparingen, geen gedwongen ontslagen zullen vallen.

KLM wel vooruitgang
Bij KLM wordt wel voortgang geboekt met een een kostenbesparingsprogramma. De luchtvaartmaatschappij bereikte dit jaar overeenstemming met alle vakbonden over de invulling van in ieder geval een deel van de beoogde bezuinigingen. Over de hele linie moet harder gewerkt worden, zonder dat daar meer loon tegenover staat.

Daarnaast is KLM bezig met het efficiëntieslag op het hoofdkantoor. Het aantal managers en medewerkers in ondersteunende functies kan mogelijk met een kwart omlaag. Het bedrijf probeert werknemers zoveel mogelijk aan ander werk te helpen, binnen of buiten de eigen organisatie.

Dit weekend werd bekend dat het Nederlande cabinepersoneel van KLM zich grote zorgen maakt dat de Fransen opnieuw gaan staken.

Xavier Broseta, manager bij Air France, ontvlucht zonder shirt aan een woedende menigteBeeld afp
Ook Pierre Plissonnier, directeur van Air France in Orly, ontsnapt niet zonder kleerscheurenBeeld afp
De twee directeuren met gescheurde klerenBeeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden