Video's: het koningschap van Beatrix in beeld

Van de geboorte tot de laatste kersttoespraak van koningin Beatrix zijn beelden te vinden. Hieronder een greep uit het rijke archief dat er online te vinden is van onze koningin.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Inhuldiging
Het is 30 april 1980 10.06 uur als prinses Beatrix officieel benoemd wordt als koningin. In de Nieuwe Kerk in Amsterdam legt Beatrix 'welvoorbereid, maar ook ontwetend' de eed af. Als eerbetoon aan haar moeder benoemt Beatrix 30 april als de huidige Koninginnedag.

De inhuldiging ging gepaard met rellen. Onder het motto 'geen woning, geen kroning' gingen verschillende actiegroeperingen en alternatievelingen de straat op om te demonstreren. Vooral in Amsterdam kwam het tot fikse confrontaties met de poltiie.

Eerste troonrede
Op de derde dinsdag van september 1980 houdt Beatrix haar eerste troonrede. Ze opent met de woorden van haar moeder Juliana. 'Leden van de Staten-Generaal. Onder een economisch ongunstig gesternte hervat U vandaag Uw werkzaamheid, zo sprak mijn Moeder tot U bij de opening van het vorige parlementaire jaar. Helaas is er thans nog meer reden zulk een uitspraak te doen.'

Trouwdag
Het huwelijk tussen Beatrix en Claus von Amsberg vond plaats op 10 maart 1966. Het huwelijk werd kerkelijk ingezegend in de Westerkerk in Amsterdam.

De verloving met een Duitser, relatief kort na de Tweede Wereldoorlog, werd niet door iedereen gewaardeerd. Een commissie onderzocht opdracht van de regering het oorlogsverleden van Claus, die als kind lid was geweest van de Hitlerjugend. De uitkomsten van het onderzoek werden als niet belastend beoordeeld.

Apeldoorn
De ramp tijdens Koninginnedag 2009, waarbij Karst T. inreed een menigte, staat bij veel mensen nog in het gebreugen gegrift. De koninging is zichtbaar ontroerd wanneer ze het volk toespreekt.

Geboorte
Op 31 januari 1931 wordt Koningin Beatrix geboren in Baarn. Historische beelden tonen de blijdschap onder de Nederlandse bevolking, na de geboorte van de prinses.

Prins Claus
Naast een foto van Beatrix maakt prins Claus de geboorte van hun zoon Willem-Alexander bekend. 'Vandaag is de vader eigenlijk een heel onbelangrijk figuur. Dit is precies hoe ik me nu voel', zegt Claus trots. 'Onze zoon is een prachtige baby.'

'Dan wordt het een toneelstukje'
Bij RTL was de beëdiging van Kabinet Rutte-2 wel live te volgen, maar de NOS was te laat. Ter plekke besloot de Rijksvoorlichtingsdienst de ceremonie over te doen. De camera's stonden na de eerste inhuldiging op het plafond gericht, maar de microfoon stond nog open. En zo kon het gebeuren dat de koningin haar onderdanen een kijkje in haar ziel gaf.

Laten we het niet nog een keer doen, zei de koningin. 'Dan wordt het een toneelstukje.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden