Videla, het gezicht van de Argentijnse junta en pleger van gruweldaden
De in 1925 geboren beroepsmilitair Jorge Rafael Videla werd in 1976 met zijn uniform en zonnebril het gezicht van de Argentijnse junta en korte tijd later ook dat van de 'Vuile Oorlog' tegen linkse opposanten en guerrillastrijders.
Militairen besloten een einde te maken aan het falende en chaotische bewind van de derde vrouw en weduwe van dictator Juan Perón, Isabel, die in juli 1974 president was geworden. Onder haar regime pleegden linkse extremisten talrijke moordaanslagen en ontvoeringen.
De officieren begonnen al onder Isabels presidentsschap met hun Vuile Oorlog tegen links. Ze breidden die uit onder hun eigen bewind en noemde hun dodelijk fanatisme het Proces van Nationale Reorganisatie. Daarbij werden talrijke gruwelijke misdaden gepleegd.
Een van de bekendste gruweldaden van het juntabewind was de ontvoering van honderden kinderen. Medewerkers van het regime haalden de baby's weg van vrouwen die bevallen waren in de martelcentra in het land. De baby's werden door derden geadopteerd, onder wie militairen.
Falklandeilanden
Videla pleegde de staatsgreep samen met Emilio Eduardo Massera en Orlando Ramón Agosti, maar werd verruit de bekendste en beruchtste juntaleider. In 1981 maakte Videla plaats voor generaal Roberto Viola. 2 jaar later probeerde de junta populariteit terug te winnen met een aanval op de geclaimde Britse Falklandeilanden, maar dat werd de ondergang van de generaals.
Na de terugkeer naar de democratie veroordeelde een Argentijnse rechter Videla in 1985 wegens moord tot levenslang, maar president Carlos Menem verleende hem in 1990 gratie. De mensenrechtenschendingen tijdens de Vuile Oorlog bleven de oud-juntaleider echter achtervolgen. In 2010 werd hij bijvoorbeeld schuldig bevonden aan de executie van 30 politieke gevangen in 1976 en 2012 wegens de babyroof.
Het juntabewind zorgde ook in Nederland meerdere malen voor veel ophef. Zo voerde cabaretier Freek de Jonge in 1978 samen met Bram Vermeulen de actie 'Bloed aan de paal'. Die was gericht tegen de deelname van Nederland aan het wereldkampioenschap voetbal in Argentinië tijdens het Videlabewind.
In 1991 kwam Videla opnieuw in Nederland in beeld toen bleek dat toenmalig kroonprins Willem-Alexander een relatie had met Máxima Zorreguita, wier vader Jorge Horacio Zorreguieta minister was ten tijde van Videla. Zelf heeft Zorreguieta altijd ontkend op de hoogte te zijn geweest van de mate waarin het Videlaregime zich schuldig maakte aan onderdrukking.