PlusTen slotte

Victor van Lamoen (1966-2016), fel strijder tegen de Noord/Zuidlijn

Victor van Lamoen was actief in een eindeloze rij medezeggenschapsraden en verenigingen, waaronder de cliëntenraad van het UWV, de Reizigers Advies Raad en Wijkcentrum d'Oude Stadt.

Victor van Lamoen in 2010 Beeld Dingena Mol
Victor van Lamoen in 2010Beeld Dingena Mol

"Wij hadden niet kunnen vermoeden dat een periode van tijdelijke afwezigheid zou uitmonden in een definitief afscheid."

Victor van Lamoen was een van de eersten die het enorme financiële risico voorspelden toen de gemeente Amsterdam met het plan voor de Noord/ Zuidlijn kwam. De jaren daarop zou hij meermalen proberen de gemeente ervan te weerhouden de metrolijn te bouwen.

"Als Victor ergens eenmaal indook, ging hij er ook helemaal voor," zegt Tjerk Dalhuisen, die hem kent uit de tijd dat ze samen streden tegen de bouw van de Noord/Zuidlijn. "Hij heeft zelfs de Tweede Kamer ervan overtuigd dat het project uit de hand zou lopen. Tegen beter weten in heeft Amsterdam het door laten gaan."

Veel kennissen
Van Lamoen begon als enthousiaste jonge VVD'er, maar was al gauw teleurgesteld. "De VVD was erg voor de Noord/Zuidlijn, maar dat kwam niet overeen met Victors standpunt. Hij verdient veel respect voor zijn werk. Hij was een lastige tegenstander, keihard kon hij zijn. Een gedegen man ook, maar formeel in de omgang. Hij was altijd nogal op zichzelf."

Van Lamoen was actief in een eindeloze rij medezeggenschapsraden en verenigingen, waaronder de cliëntenraad van het UWV, de Reizigers Advies Raad en Wijkcentrum d'Oude Stadt. Vriend Redbad Veenbaas:
"Victor was een hoffelijke man. We leerden elkaar kennen in de mensa van de VU. Hij had weinig vrienden, maar ontzettend veel ­kennissen."

Meer dan vijftig van die kennissen waren vrijdag op zijn herdenking, onder wie Ton Heinen, met wie hij ook heeft gewerkt. Heinen noemt hem een bevlogen en betrokken belangenbehartiger. "Een maand geleden ontvingen wij van hem het bericht dat hij zich tijdelijk terug moest trekken, omdat de intensieve zorg voor zijn moeder begin dit jaar zwaar voor hem was geweest."

Ontwapenend
In de periode van intensieve zorg voor zijn moeder sprak Veenbaas hem veel, meer dan gewoonlijk. "Hij werd de laatste maanden ineens heel open en ontwapenend. Hij had zich verloren in de mantelzorg voor zijn moeder, die hij volledig op zich nam. Erg eerlijk was hij daarover, en hij heeft meerdere malen om hulp gevraagd.

"Die heeft hij ook gekregen - er kwam elke dag een sociaal verpleegster bij hem langs - maar als ik er nu op terugkijk, had hij opgenomen moeten worden in een kliniek. Dan hadden ze hem kunnen beschermen tegen zichzelf. Dat is niet gebeurd."

Heinen had verwacht dat het Van Lamoen enige tijd zou kosten om te herstellen van zijn vermoeidheid, maar hoopte dat hij na een periode van rust zijn werk weer op zou kunnen pakken. "Wij hadden niet kunnen vermoeden dat een periode van tijdelijke afwezigheid zou uitmonden in een definitief afscheid."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden