Vicepremier België vindt taalsplitsing grootste politieke blunder

De grootste politieke fout in de geschiedenis van België is de splitsing van de Belgische politieke partijen in Franstalige en Nederlandstalige partijen in de jaren zeventig. Althans, dat is het volgens de Belgische vicepremier en federaal minister van Financiën, Steven Vanackere (CD&V).

Elise Kuit
Vicepremier Steven Vanackere (CD&V). Beeld REUTERS
Vicepremier Steven Vanackere (CD&V).Beeld REUTERS

Vanackere zei dit vandaag tijdens een bijeenkomst georganiseerd door de denktank European Policy Centre in Brussel. De christendemocratische vicepremier beantwoordde een vraag van een buitenlandse journalist.

'Dat is dat we geen nationale partijen meer hebben, maar partijen die verdeeld zijn op taalbasis', antwoordde Vanackere. Dat schrijft De Standaard vandaag.

De Vlaamse christendemocraat moest er wel direct bij erkennen dat zijn mening niet breed gedeeld wordt, zelfs niet binnen zijn eigen partij. Voornamelijk Vlaamse politici hebben moeite met het herstellen van de federale kieskring, waardoor Vlamingen ook op Walen kunnen stemmen, en vice versa. Dat is momenteel niet mogelijk, wat bij verkiezingen steevast leidt tot scherp verdeelde uitslagen.

Ook afgelopen campagne was de federale kieskring een onderwerp. Franstalige politici verdedigden het idee, maar ook dit keer werd geen akkoord bereikt over het hervormen van het politieke systeem.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden