Vice-president No Surrender Mike H. moet cel in om afpersing

Gewezen vice-president Mike H. (42) van de Amsterdamse afdeling van de omstreden motorclub No Surrender is door de rechtbank veroordeeld tot anderhalf jaar cel voor afpersing en het geven van de opdracht voor het in brand steken van de auto van de geroyeerde 'president' Ron H..

Paul Vugts
null Beeld anp
Beeld anp

Hij moet H. ook 3500 euro schadevergoeding betalen. Van de achttien maanden celstraf die H. heeft gekregen, zijn drie maanden voorwaardelijk.

Mike H. trad als 'bemiddelaar' op voor schuldeisers en kwam onder meer aan hun deur in een hesje met de clubkleuren van No Surrender.

De rechtbank gaat er van uit dat het dragen van kleding van zo'n motorclub 'onder omstandigheden bedreigend kan zijn'.

Dat Mike H. één schuldenaar een klap heeft gegeven en hem onder druk heeft gezet grote bedragen te betalen, ziet de rechtbank als afpersing. In vijf andere zaken vinden de rechters het bewijs voor afpersing te dun. Ook voor H.'s betrokkenheid bij een wietkwekerij in de Kinkerstraat en voor witwassen ziet de rechtbank te weinig bewijs.

Autobrand
Dat H. clubgenoten heeft aangezet tot het in brand steken van Ron H.'s Volkswagen Fox, op 30 januari vorig jaar in Amsterdam-Oost, rekent de rechtbank hem zwaar aan, ook omdat de autobrand de omwonenden in gevaar heeft gebracht. Dat H. 'geen enkel respect heeft getoond' voor de ondernemer die hij heeft afgeperst achten de rechters 'kwalijk'.

Officier van justitie Maaike van Kampen had drie jaar cel geëist, maar de rechtbank vindt minder dan de helft daarvan genoeg omdat de meeste afpersingszaken niet zijn bewezen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden