Update

Veto Rusland en China 'uiterst betreurenswaardig' en 'zeer ongelukkig'

Het Witte Huis noemt het veto van Rusland en China van vandaag op een krachtige VN-resolutie over Syrië 'uiterst betreurenswaardig' en 'zeer ongelukkig'. Volgens het Witte Huis betekent het veto dat de VN-waarnemers missie niet zou moeten worden verlengd, meldt persbureau Reuters.

Redactie
Leden van de Syrische gemeenschap in Roemenië protesteren voor de Russische ambassade in Boekarest tegen de gruweldaden in Syrië. Beeld ap
Leden van de Syrische gemeenschap in Roemenië protesteren voor de Russische ambassade in Boekarest tegen de gruweldaden in Syrië.Beeld ap

'Ze staan aan de verkeerde kant van het Syrische volk, de verkeerde kant van hoop op vrede en stabiliteit in Syrië', zei Jay Carney, woordvoerder van het Witte Huis, tegen verslaggevers nadat de twee landen hun veto in de Veiligheidsraad gebruikten in New York.

Carney zei daarnaast dat de Verenigde Staten niet een uitbreiding van de waarnemersmissie ondersteunen, nu de door het Westen gesteunde VN-resolutie is mislukt.

Verlenging missie
Groot-Brittannië werkt aan een resolutie waarmee de internationale waarnemers langer in Syrië kunnen blijven. De missie moet met dertig dagen worden verlengd. Mogelijk stemt de VN-Veiligheidsraad nog vandaag over het voorstel.

Eerder had de internationale gezant Kofi Annan al aangedrongen op verlenging van de missie, die morgen officieel afloopt.

Derde veto
Rusland en China blokkeerden vandaag opnieuw een krachtige VN-resolutie over Syrië. Zij gebruikten voor de derde keer hun veto in de Veiligheidsraad. De westerse ontwerpresolutie dreigde het Assad-bewind in Damascus met sancties.

Het belangrijkste struikelblok was de eis van het Westen dat nieuwe sancties onder Artikel 7 van het Handvest van de Verenigde Naties met militair ingrijpen worden gehandhaafd.

Rusland had eerder al aangekondigd zijn veto uit te zullen spreken tegen de resolutie. Een telefonisch overleg tussen de Amerikaanse president Obama en zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin bracht daar gisteravond geen verandering in.

China onthield zich van commentaar, maar was hiervoor steeds tegen vergaande maatregelen tegen het Syrische bewind. In een verklaring veroordeelde Beijing de aanslag van gisteren en riep ze de regering en de rebellen op om een wapenstilstand te sluiten.

Bedreiging van de vredesmissie
Frankrijk noemde het stemgedrag van Rusland en China een bedreiging van de vredesmissie van VN-bemiddelaar Kofi Annan. De twee vetolanden weigeren de Ghanees de drukmiddelen te geven waar hij om heeft gevraagd, aldus de Franse VN-ambassadeur Gérard Araud.

Syrië-gezant Kofi Annan had gisteren op uitstel tot donderdag aangedrongen om de verschillende lidstaten de tijd te gunnen overeenstemming te bereiken over de bepalingen van de resolutie. Dat bleek tevergeefs.

Rusland is allang een belangrijke bondgenoot van Syrië. China is erg terughoudend in het toestaan van inmenging in interne aangelegenheden van landen.

Leden brengen hun stem uit tijdens de bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad vandaag in New York. Beeld afp
Leden brengen hun stem uit tijdens de bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad vandaag in New York.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden