Veteraan Eugene Sandel krijgt Frans Banninck Cocqpenning

Veteraan Eugene Sandel ontving zaterdag de Frans Banninck Cocqpenning van burgemeester Van der Laan voor zijn inzet voor veteranen met geestelijke en lichamelijke beschadigingen en hun thuisfront.

Veteranen krijgen medailles opgespeld tijdens de landelijke Veteranendag in Den Haag Beeld anp
Veteranen krijgen medailles opgespeld tijdens de landelijke Veteranendag in Den HaagBeeld anp

Sandel is sinds 1998 actief als vrijwilliger binnen de veteranenzorg in Amsterdam. Hij heeft ervoor gezorgd dat de veteranenzorg en begeleiding hiervan onder de aandacht is gekomen van de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers (BNMO) en het Veteranen Instituut.

Sandel startte onder andere de veteranenontmoetingsplaats Veldpost in Noord. Van daaruit kon hij de zorg en opvang coördineren en verlenen.
In 2012 zei Sandel tegen Het Parool: "Ik ben afgekeurd met posttraumatisch stresssyndroom. Ik had geen idee dat andere militairen vergelijkbare problemen hadden. Er zijn er zat die zelfmoord hebben gepleegd. Begin 2010 heb ik de Stichting Veteranen Amsterdam opgezet. Vorig jaar hebben we een opvanghuis geopend in Noord."

Zorg
De Stichting Veteranen Amsterdam heeft als belangrijkste doelstelling zorg te dragen voor veteranen en directe familieleden. Sandel: "Psychiaters en al die onzin, dat is niks voor mij; flikker op met je geleerde boeken. Door anderen te helpen, help ik mezelf. Het is mijn manier om met het trauma om te gaan."

Sandel startte ook diverse andere projecten in Amsterdam en omgeving, zoals de veteranenhulphond, de Nuldelijnshulpverlening, de veteranenontmoetingscentra en maatschappelijke hulpverlening aan de kinderen en partners van veteranen.

Penning
De Frans Banninck Cocqpenning wordt toegekend aan personen die meer dan twaalf jaar veel voor Amsterdam hebben gedaan en betekend op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied.

Zaterdag vond voor de tiende keer de Amsterdamse veteranendag plaats.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden