Vestia-topman Staal: salaris zien in tijdsgewricht

Voormalig Vestia-topman Erik Staal begrijpt de latere commotie over zijn salaris, in 2010 een half miljoen inclusief pensioenbijdrage, maar die beloning is volgens hem ontstaan in een ander tijdsgewricht. Hij kon daarom donderdag voor de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties niet toegeven dat het geen passend salaris was voor de baas van een stel sociale huurhuizen.

Erik Staal, voormalig directeur-bestuurder bij Vestia Beeld ANP
Erik Staal, voormalig directeur-bestuurder bij VestiaBeeld ANP

'Een getal zonder context geeft verkeerde conclusies', aldus Staal. In 1998 werd hem een salaris aangeboden en een 'perspectief' voor de jaren daarop. Staal wees erop dat andere corporaties hem ook wel hadden willen hebben en dat Vestia hem graag wilde houden. En in 2004 deed hij vrijwillig mee aan een onderzoek naar zijn salaris en daar heeft hij nooit meer wat op gehoord.

Naast zijn salaris declareerde Staal ook maandelijks voor ettelijke duizenden euro's aan onder meer autokosten, lunches en dergelijke. Geregeld bezocht de Vestiatop verder het buitenland, om te zien hoe het volkshuisvestingsbeleid in bijvoorbeeld Londen of Berlijn werd aangepakt. Een en ander werd betaald met een creditcard van Vestia.

Staal onderstreepte dat de salariëring niet zijn belangrijkste drijfveer vormde. 'Voordat u de suggestie wekt dat ik het alleen om het geld deed: ik was alleen getriggerd om Vestia volkshuisvestelijk goed op de kaart te zetten', hield hij de enquêtecommissie voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden