Verzorgings- en verpleeghuizen verdwijnen uit de binnenstad

Verzorgings- en verpleeghuizen verdwijnen in rap tempo uit de binnenstad. Steeds meer zorgbehoevende ouderen verhuizen noodgedwongen uit het centrum.

Een oudere in een verzogingstehuis Beeld ANP
Een oudere in een verzogingstehuisBeeld ANP

Dit jaar nog sluit Sint Jacob aan de Plantage Middenlaan (waar in 2013 nog 368 mensen woonden), ook de noodbouw Groenhof bij de Marnixstraat (157 plekken) moet leeg eind 2015. De Wittenberg (102) ging vorig jaar al dicht. Bernardus (142) aan de Marnixstraat is in 2012 gesloopt.

Maar ook in de rest van de stad verdwijnen huizen. Volgend jaar is het Willem Dreeshuis in Oost aan de beurt (63). De Den (22) in Nieuw-West volgt op termijn. Dat blijkt uit een inventarisatie die Het Parool heeft gedaan.

Door de hervormingen in de ouderenzorg is in 2014 het aantal mensen met een lichte zorgvraag in verzorgingshuizen in Amsterdam en Diemen met circa 660 afgenomen. De verwachting is dat dit tempo de komende jaren zal aanhouden. Deze mensen moeten langer zelfstandig thuiswonen met hulp van het eigen netwerk en thuiszorg. Dat betekent ook dat verzorgingshuizen sluiten of worden gesloopt - vooral in de binnenstad, waar de A-locaties voor veel geld worden verkocht.

Coalitieakkoord
Zo verrijst op die plek waar de Bernardus stond De Makroon, een luxe complex met vooral veel ouderenwoningen in de vrije sector, met huren boven de 699 euro die oplopen tot 1800 euro. Een relatief klein deel, veertig appartementen, wordt ingeruimd voor bewoners die complexe zorg nodig hebben.

In het centrum blijven alleen de Flesseman, het Sarphatihuis en wat kleinere woongroepen en zorgcentra over. Marijke Shahsavari (CDA) vindt het hoog tijd dat het gemeentebestuur het plan realiseert voor 500 sociale huurwoningen voor ouderen per jaar. 'Dat staat in het coalitieakkoord. Het zou de hoogste prioriteit hebben, maar dat blijkt uit niets. Ze laten ouderen in de kou staan.'

Voorstel
Volgens zorgwethouder Eric van der Burg komt zijn collega Laurens Ivens over twee maanden met een voorstel voor het huisvesten van kwetsbare huishoudens.

Ronald Schmidt, directievoorzitter Verpleging en Verzorging van Cordaan, hoopt dat er snel een gesprek komt tussen de verzekeraars, de gemeente en de zorgaanbieders over een goede verdeling van de capaciteit in de ouderenzorg over de stad. 'Want anders maakt elke organisatie zijn eigen keuzes. Nu leidt dat al tot witte vlekken in het centrum, daar verdwijnen de verzorgingshuizen. Ik begrijp de beweegredenen van de zorg­aanbieders, maar voor de Amsterdammer is het niet goed: je kunt nauwelijks meer tachtig worden in het centrum. En dat is wel raar!'

Lees meer vandaag (07-02) in Het Parool, in de Centraal 'Bejaard en ontheemd'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden