Verzoek om Nederlandse Greenpeace-activist vrij te laten afgewezen

De Nederlandse Greenpeace-activist Mannes Ubels blijft vast zitten in het Russische Moermansk. Een verzoek om hem vrij te laten op borgtocht, is afgewezen door de plaatselijke rechtbank. Dat meldde Greenpeace donderdag via Twitter.

De Nederlandse activist Mannes Ubels in de rechtbank in Moermansk. Beeld EPA
De Nederlandse activist Mannes Ubels in de rechtbank in Moermansk.Beeld EPA

Ubels is één van de 30 opvarenden van de Arctic Sunrise die meededen aan een actie bij een Russisch boorplatform ten zuiden van Nova Zembla. Het schip werd bestormd en naar de Russische stad Moermansk gesleept, de bemanning zit sindsdien vast. Faiza Oulahsen, een andere Nederlandse opvarende, moet vrijdagochtend voor de rechter verschijnen.

Alle bemanningsleden van de Arctic Sunrise die tot nu toe om vrijlating vroegen, is dat geweigerd. De komende dagen dienen er nog enkele zittingen, naast die van Oulahsen. Greenpeace wacht de uitkomsten van alle zaken af, voordat wordt gekeken wat er daarna gedaan wordt. 'De advocaten gaan dan weer kijken of er nog iets mogelijk is', aldus een woordvoerder.

Diplomatieke oplossing
Door de weigering van de rechter om Ubels vrij te laten, zal hij hoogstwaarschijnlijk zijn voorarrest moeten uitzitten. Dat duurt tot 24 november. Daarna moet er een zaak liggen tegen de Nederlander. De opvarenden zijn na hun arrestatie aangeklaagd voor piraterij. Daarop staat in Rusland maximaal 15 jaar celstraf.

De Arctic Sunrise vaart onder Nederlandse vlag. Nederland hoopt via arbitrage met Rusland het schip en de bemanning vrij te krijgen. Als dat niet snel genoeg vlot, wil Nederland naar het Internationaal Zeerechttribunaal stappen. Greenpeace kijkt 'met grote belangstelling'' naar die gang van zaken. Mogelijkerwijs zou een diplomatieke oplossing of een uiteindelijke gang naar het tribunaal het voorarrest van de activisten nog kunnen verkorten.

Nobelprijswinnaar doen beroep op Poetin
Eerder donderdag liet Greenpeace weten dat elf winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede in een brief aan de Russische president Vladimir Poetin een lans hebben gebroken voor de Greenpeace-activisten.

De laureaten, onder wie de Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu, vragen Poetin er alles aan te doen om de aanklacht wegens piraterij van tafel te krijgen. De 28 activisten zijn samen met een fotograaf en een filmmaker aangeklaagd voor piraterij na een protestactie met het schip Arctic Sunrise bij een Russisch boorplatform.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel vroeg Poetin woensdag in een telefonisch onderhoud om een snelle oplossing van de zaak.

De Turkse Greenpeace-activiste Gizem Akhan in Rusland. Beeld reuters
De Turkse Greenpeace-activiste Gizem Akhan in Rusland.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden