Verzoek herziening Yad Vashem

Een monument van Yad Vashem met zeshonderd portretten van Joden die omkwamen tijdens de Holocaust. Foto EPA/Abir Sultan Beeld
Een monument van Yad Vashem met zeshonderd portretten van Joden die omkwamen tijdens de Holocaust. Foto EPA/Abir Sultan

AMSTERDAM - In een petitie aan Yad Vashem - de Israëlische organisatie die onderscheidingen geeft voor hulp aan Joden tijdens de oorlog - vragen 230 ondertekenaars herziening van het besluiten rond de echtparen Hollebrands en Eggink en de verzetsstrijder Jean M. Caubo.

In deze gevallen werd de onderscheiding niet uitgereikt. De beide echtparen waren onderduikouders en boden onderdak aan de Joodse kinderen Sanders. Caubo, die in Parijs woonde, verzorgde een vluchtweg voor duizend Nederlanders, onder wie achthonderd Joden.

Reden voor het niet toekennen van de onderscheiding is de achtergrond van de slachtoffers. De ouders van de kinderen waren al voor de oorlog overgegaan tot het protestantisme en golden volgens Yad Vashem niet als Joden. En door het feit dat Caubo ook niet-Joden heeft gered, kon zijn intentie om speciaal Joden te redden niet worden vastgesteld.

Een van de initiatiefnemers van het petitionnement is de journalist Dick Verkijk die een boek schreef over de ondergang van de familie Sanders. Hij is verontwaardigd, omdat de kinderen Sanders uiteraard vervolgd werden omdat ze door de bezetters als Joden werden beschouwd.

Vorige maand schreef hij een stuk hierover in Het Parool, waarop onder anderen Maarten Eliasar, wiens grootvader zijn leven aan Caubo te danken heeft, zich meldde. Ook Charles Boissevain, zelf drager van de Yad Vashem Award, zocht contact met Verkijk.

Gedrieën stelden zij het petitionnement op. Veel ondertekenaars zijn overlevers van de Holocaust of nazaten van slachtoffers. Onder hen zijn dragers van de Yad Vshem-onderscheiding. Tot de ondertekenaars behoren (oud-)politici Hedy d'Ancona, Dick Dolman, Leonie van Bladel, de journalisten Milo Anstadt, Vera Illés, Hans Knoop, Anet Bleich en Frits Barend. Ook Ronny Naftaniel van Cidi staat op de lijst. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden