Lezersbrief

'Verzoek de gemeente een schone stad te handhaven'

De gemeente handhaaft niet op schoonmaakverplichtingen en daardoor krijgen we een smerige stad, schrijft Paroollezer A.H. Jacobs. 'Ik roep daarom alle Amsterdammers op om een handhavingsverzoek in te dienen, dan volgt wel een reactie.'

null Beeld Charlotte Odijk
Beeld Charlotte Odijk

Oscar Hammerstein heeft natuurlijk gelijk in zijn kritiek op de gemeente wat betreft de ondermaatse aanpak van het Amsterdamse afvalprobleem. Het gaat helaas nog veel verder dan het gedumpte afval. Per dag worden duizenden peuken en kauwgumpjes gewoon op de stoep gegooid met de gedachte dat de medewerkers van de gemeente het wel voor je opruimen. Heel arrogant en asociaal.

De horeca is verplicht de omgeving schoon te houden in een straal van ­
25 meter, maar de gemeente handhaaft daar niet op. Er zijn bovendien tijden om afval op straat te zetten. De gemeente handhaaft ook daarop niet, waardoor we een smerige stad krijgen met ratten.

Boudewijn Oranje (bestuurscommissie Centrum) wenst niet te reageren op de brief van Hammer­stein vanwege een vergelijking met ­IS.

Ik roep alle Amsterdammers op om een handhavingsverzoek in te dienen over het dumpen van afval, peuken, kauwgum en het niet schoonhouden van de stoepen. De gemeente moet op elk verzoek schriftelijk reageren en een formeel besluit nemen.

Gebeurt dat niet, dan is de gemeente aan de indiener een dwangsom schuldig in verband met het niet tijdig beslissen. Als de gemeente honderden handhavingsverzoeken krijgt, volgt wel een reactie.

A.H. Jacobs, Amsterdam

Zie ook: Oscar Hammerstein: 'Rotzooi en vuiligheid, ik kan er niet tegen' en: 'De afvalbakken vaker legen: hoe moeilijk kan het zijn?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden