Lezersbrief

‘Verzinsels horeca zijn vooral eigenbelang’

Volgens Paroollezer J.L. van den Elsen gaat de claim dat massatoerisme onmisbaar geworden is voor de stad te ver. 

Beeld ANP

‘Zonder horeca geen toerisme, zonder toeristen geen horeca’, zo citeert Herman Stil de directeur van Koninklijke Horeca Nederland (Het Parool, 14 oktober). Een waarheid als een koe, want Amsterdam is economisch inderdaad behoorlijk afhankelijk geworden van toeristen.

Maar de conclusie dat massatoerisme onmisbaar (met minder toeristen en horeca heb je ook minder voorzieningen en minder levendigheid, aldus directeur Beljaarts) gaat wel ver. En op de claim dat horeca duurzaam is, valt ook wat af te dingen.

Drukteproblematiek

Toch stelt Koninklijke Horeca Nederland op grond van rammelende redenaties en gereduceerde werkelijkheid optimistisch vast dat het maximale aantal bezoekers in Amsterdam nog lang niet is bereikt en dat er nog heel wat gegroeid kan worden.

Mits er ook ‘gespreid’ wordt natuurlijk, niet alleen in plaats, maar ook in tijd. Dit spreiden van toeristen zal echter niet slechts leiden tot meer van hetzelfde in heel Nederland (toeristen en horeca, overal, altijd), maar ook tot het verspreiden van de drukteproblematiek van Amsterdam naar omliggende gemeenten en openbaar vervoer.

24 uurseconomie

Als het toeristenseizoen en de openingstijden steeds verder worden opgerekt, dan is een energieverslindende en gezondheidsklachten veroorzakende 24 uurseconomie daarvan ongetwijfeld het gevolg. Dat alles zal drukte en overlast in Amsterdam niet verminderen. Integendeel.

Helaas heeft de directeur van KHN weinig oog en begrip voor de niet te vermijden ongewenste neveneffecten van toerisme en horeca en bagatelliseert hij deze: het zijn klachten van ‘enkele bewoners die zich luidkeels laten horen’.

Beljaarts deinst zelfs niet terug voor het gedachtenexperiment om de openbare orde te verstoren door alle horecazaken uit protest te sluiten. Hoe verzin je het!

Onzinnig

Dat juist KHN de gemeente zou kunnen helpen bij het oplossen van drukteproblemen is dus een beetje onzinnig. De horeca is immers het meeste gebaat bij nog meer toeristen en het afschaffen van beperkende maatregelen.

Dus doe dan niet net alsof het behartigen van je eigen belangen samenvalt met het behartigen van de belangen van heel Amsterdam, ja van heel Nederland. Daarmee creëer je echt geen ‘gezond toerisme’.

J.L. van den Elsen, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden