Column

Verzin het beste kabinet aller tijden, alles mag

De prijs is het boek: Churchill, the power of words - his remarkable life recounted through his writings and speeches. Selected, edited and introduced by Martin Gilbert. Bantam Press, 2012.

Een fantastische uitgave. Als u wint, krijgt u het boek met daarin een handtekening van mij!

Wat is de wedstrijd? Dit: verzin het beste kabinet aller tijden voor Nederland.

Alles mag. Dus: u mag overleden politici minister-president laten worden, u mag buitenlanders premier laten zijn, maar: het moeten wel politici zijn, zodat we geen kabinetten krijgen in de trant van: 'En als minister-president had ik graag Moeder Teresa. Als minister van Binnenlandse Zaken, dacht ik aan Sigmund Freud, terwijl ik graag als minister van Buitenlandse Zaken Oscar Wilde wil zien' etc.
Verdere spelregels: er zijn zeven ministeries.

Algemene Zaken (de minister-president, AZ), Binnenland (BiZa), Buitenland (Buza), Financiën, Defensie, Verkeer en Waterstaat (VW) en Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen (OK & W.).

Alleen namen mag, maar ook de motivering wordt beoordeeld. De inzending met het gehele kabinet plus motivering mag niet meer zijn dan 280 woorden, ongeveer veertig woorden per minister. Een deskundige jury zal zich over uw kabinetten buigen. Sluitingsdatum: 11 september. Uitslag in de week daarop. Tussentijds wordt u door mij op de hoogte gehouden, wat eventueel kan inspireren.

Nu wilt u natuurlijk mijn kabinet weten. Dat heb ik wel gemaakt, maar het was verschrikkelijk moeilijk, en daarom geef ik het mondjesmaat weg. Wel wil ik nu onthullen dat ik graag Churchill als minister-president zie. Een grootse politicus, hoewel kei- en keihard, een fantastische redenaar en een kundige schrijver. Churchill heeft afschuwelijke beslissingen moeten nemen (volgens de één) of genomen (volgens de ander). Zoals Operation Catapult, oftewel de aanval op Mers-el-Kébir. Churchill was bang dat de Duitsers de Franse vloot in handen zouden krijgen, en ofschoon hij de toezegging had gekregen van de Franse admiraliteit dat de Duitsers de vloot nimmer zouden bezitten, besloot Churchill desondanks die Franse vloot in 1940 te veroveren. Daarbij kwamen 1300 Fransen om. Dat hebben de Fransen Churchill tot op de dag van vandaag niet vergeven.

Ik waardeer Churchills durf, moed, en visie ondanks de slachtoffers die hij maakte. Hoe was de oorlog verlopen als hij die vloot niet had getorpedeerd?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden