Verzetsstrijdster Truus Menger (92) overleden

Oud-verzetsvrouw en kunstenares Truus Menger-Oversteegen is zaterdag in haar woonplaats Grootebroek overleden.

ANP
Dekker-Oversteegen (midden) met haar zus Freddie en premier Rutte tijdens de uitreiking van het Mobilisatie Oorlogskruis in 2014 Beeld anp
Dekker-Oversteegen (midden) met haar zus Freddie en premier Rutte tijdens de uitreiking van het Mobilisatie Oorlogskruis in 2014Beeld anp

Dat heeft Jeroen Pliester, voorzitter van de stichting Nationale Hannie Schaftherdenking, zondagavond bevestigd. Hij is van haar overlijden door familieleden op de hoogte gesteld.

Truus Menger-Oversteegen en haar zus Freddie Dekker-Oversteegen werkten nauw samen met Hannie Schaft, het zogenoemde Meisje met het Rode Haar dat aan het einde van de oorlog werd gefusilleerd in de duinen van Bloemendaal.

Menger-Oversteegen, die werd geboren op 29 augustus 1923, was zestien toen de Tweede Wereldoorlog begon. Ze besloot om samen met haar jongere zusje Freddie in het Haarlemse verzet te gaan.

Kunstenares
De zussen kregen in 2014 het Mobilisatie-Oorlogskruis uitgereikt voor hun jarenlange inzet bij het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Menger-Oversteegen zegt in haar boek 'Toen Niet, Nu Niet, Nooit' dat het verzet haar en haar zusje goed kon gebruiken, omdat zij als jonge meisjes weinig argwaan wekten bij de nazi's.

Ze werden ingezet om NSB'ers en Duitsers uit de weg te ruimen. Ook pleegden ze sabotage.

Na de oorlog werd Menger-Oversteegen kunstenares. Op veel plaatsen in het land staan kunstwerken van haar hand. In Zaandam staat van haar een beeldengroep ter herinnering aan de Februaristaking van 1941. Bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork staat het beeld Bevroren Tranen, dat Menger-Oversteegen maakte voor alle kinderen die zij in de oorlog niet heeft kunnen redden. Eén van de twee glazen tranen werd onlangs ontvreemd.

Vrouwenbeweging
Menger-Oversteegen kwam uit een gezin met weinig geld. Direct vanaf 1945 begon zij op scholen gastlessen te geven over de oorlog, om te waarschuwen voor het gevaar van fascistoïde regimes. Ook trad ze geregeld op als spreker bij herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog.

Menger-Oversteegen droeg ook de internationale vrouwenbeweging en de anti-apartheidsstrijd een warm hart toe. In Zuid-Afrika had zij onder meer contact met Nelson Mandela. Dat leidde ertoe dat ook in Soweto bij Johannesburg een kunstwerk van haar hand is neergezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden