Verzet tegen versnelde uitbouw Verzetsmuseum

Het Verzetsmuseum in Amsterdam. Archieffoto ANP Beeld
Het Verzetsmuseum in Amsterdam. Archieffoto ANP

AMSTERDAM - Subsidies voor de verbouwing dreigen te verlopen en dus koos de stadsdeelraad Centrum gisteravond voor een snelle uitbreiding van het Verzetsmuseum in de Plantagebuurt. Omwonenden voelen zich op zijn zachtst gezegd gepasseerd.

De schoonheidsprijs kreeg de binnentuin sowieso al niet, maar na het besluit van de deelraad weet bewoner Lucas Hendricks zeker dat weinig van zijn uitzicht zal overblijven. ''Het is stuitend. Hiermee worden alle omwonenden afgesneden van een democratisch proces.''

Laat duidelijk zijn, geen van de bewoners van de Plantage Doklaan en Henri Polaklaan is tegen een uitbreiding van het Verzetsmuseum, maar zij behoren op z'n minst inspraak te krijgen in de plannen, zegt Hendricks. Door het amendement dat de PvdA gisteravond indiende, met steun van VVD en D66, heeft het museum directe toestemming om op de binnenplaats te bouwen. ''Zonder ook maar één formele inspreekavond van het stadsdeel,'' aldus Hendricks.

Aanleiding voor deze gang van zaken is dat de aangevraagde subsidies bij vertraging gevaar lopen.

Het Verzetsmuseum aan de Plantage Kerklaan wil al 2,5 jaar een kindermuseum in het krappe pand hebben, bij voorkeur in de vorm van een extra verdieping op de eerder aangekochte garage in het midden van de binnenplaats. ''En dat terwijl er zo veel alternatieven zijn,'' vindt Hendricks. Met buren kwam hij met diverse voorstellen, zoals een ruimtebesparend multimediaal kindermuseum. Het mocht niet baten.

De politieke voorgeschiedenis maakt de kwestie voor sommigen onverteerbaar. Vorig jaar besloot toenmalig PvdA-stadsdeelvoorzitter Els Iping de uitbreiding van het museum los van het bestemmingsplan voor de oostelijke binnenstad te koppelen, vanwege het complexe karakter van de verbouwing en het te verwachten verzet. Door het PvdA-amendement is de uitbreiding weer in het bestemmingsplan opgenomen, waardoor die zonder nadere inspraak kan doorgaan.

Volgens PvdA-raadslid Joop Lahaise zijn de standpunten van de omwonenden bij het Verzetsmuseum en de politiek bekend. ''We begrijpen dat het niet leuk is dat zoiets wordt besloten, maar we zijn niet over één nacht ijs gegaan.''

De toestemming was hoognodig, zegt directeur Liesbeth van der Horst van het Verzetsmuseum. ''De klok tikt door. We hebben ruim 3,3 miljoen euro subsidie nodig. Sommige subsidies zijn aan termijnen gebonden. Bij verder uitstel raken we die kwijt.''

Het Verzetsmuseum heeft de plannen na overleg met omwonenden aangepast en hoopt de extra verdieping zo te bouwen dat het uitzicht van bewoners er niet op achteruitgaat. ''Zo komen er groene daken op de verhoging,'' zegt Van der Horst.

Coalitiepartij GroenLinks en de SP stemden tegen het voorstel van PvdA. Nelly Duijndam (SP): ''We vinden dat de gewone procedures moeten worden gevolgd. Bewoners moeten protest kunnen aantekenen. Bovendien zet een dergelijk amendement de boel alleen maar op scherp.''

Hendricks denkt er net zo over. ''Nu moeten we met omwonenden naar de Raad van State. Ze laten ons geen andere keuze. Ik begrijp er niets van. Was het verzet er niet juist om de Nederlandse democratie te waarborgen?'' (MEREL STRAATHOF)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden