Verzet tegen verhuizing Zoölogisch Museum

AMSTERDAM - Werknemers van het Zoölogisch Museum aan de Mauritskade verzetten zich tegen de voorgenomen verhuizing naar Leiden. De collectie opgezette insecten en schelpen mag volgens hen niet verloren gaan voor de stad.

Onder aanvoering van Ben Brugge heeft een meerderheid van de werknemers een brief ondertekend waarmee de hulp van het stadsbestuur wordt ingeroepen.

Volgens Brugge gaat het om een cultuurhistorisch stedelijk belang: ''De collectie is 150 jaar geleden in nauwe samenwerking met Artis opgezet, dat is gemeentelijke historie.'' Het instituut heeft onder andere liefst dertien miljoen diersoorten in de collectie.

De verontruste werknemers maken zich vooral zorgen omdat de Universiteit van Amsterdam (UvA) drie panden, waaronder dat van het Zoölogisch Museum, versneld zou willen verkopen. Brugge vermoedt dat dat alles te maken heeft met de dure herhuisvestingsoperatie die de universiteit is begonnen. Voor het gebouw van het Zoölogisch Museum is al een gegadigde: het Tropenmuseum wil uitbreiden en het Tropentheater daar naartoe verplaatsen.

Het Zoölogisch Museum - onderzoeksinstituut met de misleidende naam museum - moet op termijn verhuizen naar Leiden. Het idee is dat de collectie samengaat met de twee andere Nederlandse natuurhistorische verzamelingen, waardoor het Nationaal Centrum Biodiversiteit (NCB) ontstaat. Dat moet een internationaal topinstituut worden.

Om dat nieuwe instituut mogelijk te maken moet Naturalis in Leiden uitbreiden, maar de benodigde miljoenen zijn nog bij lange na niet bijeengebracht. Toch onderzoekt de UvA volgens een woordvoerder momenteel de mogelijkheid voor tijdelijke locaties.

Brugge krijgt het Spaans benauwd bij de gedachte aan tijdelijke oplossingen: ''Wie zegt ons dat het NCB er ooit komt? Voordat we het weten zitten we jaren in een tijdelijke oplossing. En er is dan geen weg terug meer.''

Hij vindt dat het samenbrengen van de collecties onnodig veel geld kost en dat digitalisering van de collecties een veel beter alternatief is. ''Dan kan iedereen ze zien en kunnen Amsterdammers in de stad nog ergens insecten op een speld zien. Amsterdam moet zich afvragen of het deze collecties echt kwijt wil.''

Volgens de UvA is de komst van het NBC onomkeerbaar. (JOOST ZONNEVELD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden