PlusFilmrecensies

Verzet tegen Trump in vlijmscherpe BlacKkKlansman

De Amerikaanse president komt niet goed uit de verf in deze historische Hollywoodfilm. In de jaren '70 deed de eerste zwarte man zijn intrede in het politiekorps. Aan de hand van recente nieuwsbeelden wordt de kijker vervolgens geconfronteerd met invoelbare discriminatie van wat ook nu de realiteit is.

Bart van der Put
BlacKkKlansman Beeld Screenshot
BlacKkKlansmanBeeld Screenshot

Het verzet tegen Donald Trump krijgt opnieuw bijval uit de Amerikaanse filmindustrie. Na Steven Spielberg neemt Spike Lee de Amerikaanse president op de korrel met een op historische feiten gebaseerde Hollywoodfilm.

Spielberg blikte in The Post terug op Nixons pogingen om de persvrijheid te beknotten en verwees impliciet naar Trump. Lee laat Trump aan het woord in zijn film over een zwarte politieman die in 1972 bij de racistische Ku Klux Klan infiltreerde. Het geeft BlacKkKlansman een vlijmscherp randje.

Reis door filmgeschiedenis
Lee gebruikte eerder recente nieuwsbeelden in een historische speelfilm: Malcolm X (1992) opende met videobeelden van het politiegeweld tegen Rodney King. Het paste goed bij de strekking van de biografische film en dat is nu ook het geval.

BlacKkKlansman is een belevenis: de film stemt afwisselend somber, vrolijk, verdrietig en strijdlustig, dankzij een grote variatie in thema's, toonzetting en stijl.

Ingehouden woede
Lees knap ingehouden woede vormt het spanningsverhogende bindmiddel.
De regisseur leidt ons door de filmhistorie, van D.W. Griffiths controversiële burgeroorlogepos The Birth of a Nation, dat in 1915 tot de heroprichting van de Klan bijdroeg, tot aan de blaxploitation-genrefilms uit de jaren zeventig, waarin zwarte helden en heldinnen opgang maakten.

De films uit die periode worden terloops besproken door Ron Stallworth (John David Washington), die in zijn functie als undercoveragent in Colorado Springs telefonisch op een wervingsadvertentie van de Klan reageert en tot verbazing van zijn collega's wordt uitgenodigd.

Een door Adam Driver vertolkte witte detective neemt het veldwerk waar en komt door het virulente racisme en antisemitisme voor het eerst tot bezinning over zijn eigen Joodse afkomst.

Lynchpraktijk
De onwaarschijnlijke (maar echt gebeurde!) infiltratie brengt het duo in contact met Klanleider David Duke en lokale voetsoldaten die een terugkeer van de lynchpraktijk voorbereiden.

BlacKkKlansman

Regie Spike Lee
Met John David Washington, Adam Driver,
Laura Harrier, Topher Grace
Te zien in Cinecenter, Filmhallen, Kriterion, Rialto, The Movies, Pathé Arena, Pathé City, Pathé De Munt, Pathé Tuschinski

Lee onderkent het fundamenteel absurde karakter van de infiltratie met humoristische momenten, waarin Washington en Driver aanstekelijk komisch uit de hoek komen.

De regisseur en producent Jordan Peele (Get Out) verliezen hun doel niet uit het oog. Stallworth was de eerste zwarte agent in zijn politiekorps en BlacKkKlansman maakt diens ervaringen met verschillende vormen van discriminatie en racisme pijnlijk invoelbaar.

Schokkende nieuwsbeelden
Duke en zijn trawanten doen uitspraken die in de vorige eeuw daadwerkelijk door Amerikaanse nazi's en Klanleden werden gebezigd, maar die we recenter uit de mond van de huidige Amerikaanse president hoorden.

Voor slechte verstaanders sluit Lee af met de schokkende nieuwsbeelden van de nazimars in Charlottesville vorig jaar, waar Trumpsupporter Duke ook was. We zien Trump over 'very fine people' spreken. En buigen het hoofd, bedroefd en met stomheid geslagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden