Verzet tegen terugkeer Loek Winter bij MC Slotervaart

De mogelijkheid dat zorgondernemer Loek Winter na het faillissement van MC Slotervaart weer voet aan de grond krijgt in het ziekenhuis aan de Louwesweg, stuit op verzet in de Amsterdamse gemeenteraad en Tweede Kamer.

Malika Sevil en Bas Soetenhorst
Het meubilair en apparatuur van het ziekenhuis werden eerder via een veilinghuis verkocht. Beeld anp
Het meubilair en apparatuur van het ziekenhuis werden eerder via een veilinghuis verkocht.Beeld anp

De PvdA en SP vinden een rentree van Winter en de andere oud-eigenaren van het ziekenhuis onwenselijk.

Afgelopen vrijdag meldde vastgoedonderneming Zadelhoff hen 45 miljoen euro te gaan lenen. Met dat geld willen ze alle schuldeisers voldoen, waarna het faillissement kan worden opgeheven en het pand weer in handen zou moeten komen van Winter en de andere aandeelhouders van MC Slotervaart BV.

De raadsfractie van PvdA wil in schriftelijke vragen weten of het stadsbestuur dit ook onwenselijk vindt. Ook is de PvdA benieuwd hoe het college 'haar voorkeursrecht gaat gebruiken'.

Speculanten
De gemeente heeft een voorkeursrecht bedongen bij de verkoop van het pand, om te voorkomen dat het in handen valt van speculanten en om te garanderen dat een zorgfunctie behouden blijft.

Het pand staat nu nog te koop. De curator wil met de opbrengst een deel van de schulden aflossen. Maar als Zadelhoff zijn zin krijgt, zal de verkoop niet doorgaan.Ook PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen kondigt schriftelijke vragen aan.

Ze noemt het 'onverteerbaar als Loek Winter en de andere oud-aandeelhouders die een grote rol hadden in het faillissement er alsnog met winst van door gaan'. De Amsterdamse SP-fractieleider Erik Flentge noemt dat vooruitzicht 'uiterst cynisch'. "Ik vertrouw het voor geen cent en heb er grote zorgen over."

Terughoudend
Ook hij wil weten wat het college ervan vindt. Een eerste reactie van het stadsbestuur afgelopen vrijdag was terughoudend: 'We hebben zorgen over de betrokkenheid van zorgondernemer Loek Winter, vanwege de maatschappelijke impact die het faillissement van het Slotervaartziekenhuis heeft gehad. We wachten een officieel bericht van vastgoedondernemer Zadelhoff af.'

Zadelhoff heeft toestemming van de gemeente nodig om medeaandeelhouder te worden in MC Slotervaart BV, zoals het bedrijf beoogt. Ook is het de bedoeling een deel van het gebouw geschikt te maken voor bewoning door medisch personeel en het te laten fungeren als 'medisch centrum' voor de regio.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden