Verzet tegen proefboring schaliegas groeit

In de Tweede Kamer groeit het verzet tegen eventuele proefboringen naar schaliegas, onder meer in de Brabantse gemeente Boxtel. Nadat de oppositiepartijen GroenLinks en PvdA eerder al een zogenoemd moratorium bepleitten, stellen nu ook CDA en PVV zich kritisch op over de mijnbouwactiviteit.

ANP/Redactie

Daarmee eist er een ruime meerderheid in de Tweede Kamer meer uitleg van minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) naar de praktijk. Vanmiddag is er in het parlement een debat over het winnen van onconventioneel gas.

Behalve in Brabant zijn ook in Gelderland opsporingsvergunningen verleend door Verhagen. Tegenstanders van de boringen maken zich onder meer zorgen over de vervuiling van drinkwater door het boren.

De PVV zet vraagtekens bij het 'draagvlak' onder de bevolking voor het boren en wil meer aandacht voor veiligheid. Volgens het CDA kan er tot die tijd 'geen schop in de grond'.

Manifestatie
Circa 40 actievoerders uit Gelderland en Overijssel zijn afgereisd naar de manifestatie tegen proefboringen naar schalie- en steenkoolgas, die vandaag in Den Haag is begonnen. In totaal zijn er zo'n 200 inwoners van met name Brabant en Oost-Nederland bij het gebouw van de Tweede Kamer om te protesteren tegen de proefboringen.

De regio Lochem is sterk vertegenwoordigd omdat het nabijgelegen buurtschap Joppe in beeld is als Oost-Nederlandse locatie, meldt Alex de Meijer van de Gelderse Milieufederatie, een van de initiatiefnemers van de manifestatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden