Verzet tegen erfpacht mondt uit in referendum

Amsterdam stevent af op een referendum over erfpacht. De Stichting Erfpachtersbelang Amsterdam (Seba) heeft al drieduizend handtekeningen verzameld. Er waren er in eerste instantie 1200 nodig.

Beeld anp

Dit meldt voorzitter Koen de Lange van Seba. In een later stadium zijn er 6750 handtekeningen nodig en voor een definitief verzoek moeten 27.000 Amsterdammers tekenen. Volgens Seba roept erfpacht bij huizenbezitters steeds meer emoties op.

De voorwaarden voor een referendum zijn juist dit jaar versoepeld, op aandringen van de linkse fracties in de gemeenteraad plus D66. De VVD was tegen, maar vindt het erfpachtstelsel een goed onderwerp voor een referendum als die mogelijkheid er toch is. 'Wij zullen nu aandringen op het uitvoeren van het referendumverzoek,' aldus VVD-woordvoerder Daniël van der Ree.

Volgens De Lange is het referen-dum een laatste redmiddel. Daarin vragen de initiatiefnemers Amsterdammers de plannen tot 'modernisering' van de erfpachtvoorwaarden af te wijzen.

Reden is dat het college het erfpachtsysteem wel wil aanpassen, maar de kern ervan wil behouden. Het komt erop neer dat de stad hetzelfde aan de erfpacht wil blijven verdienen. Ook blijft de waardestijging van de grond naar de gemeentekas vloeien.

Volgens De Lange komt de modernisering neer op oude wijn in nieuwe zakken. Hij vindt het vooral een probleem dat huizenkopers in crisistijd met enorme lastenverhogingen kunnen worden geconfronteerd.
Ook vreest De Lange salamitactiek. 'Wat Van Poelgeest doet, is de raad laten instemmen met uitgangspunten. Hij wil die doordrukken, zodat hij zelf nog in deze bestuursperiode voor een definitief plan kan zorgen, dat dan niet meer kan worden bekritiseerd.'

Lees vandaag meer in Het Parool op pagina 9.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden