Verzet tegen bouw tijdelijke woningen Paardenwei

De gemeente wil op de zogenoemde Paardenwei bij het Haarlemmerplein de bouw van tijdelijke woningen toestaan. Dit tot ongenoegen van omwonenden. De stad wordt een permanente kermis.

Jesse Beentjes
Leden van de Zelfbeheergroep Paardenwei op het terrein waar 48 tijdelijke woningen dreigen te verrijzen Beeld Jean-Pierre Jans
Leden van de Zelfbeheergroep Paardenwei op het terrein waar 48 tijdelijke woningen dreigen te verrijzenBeeld Jean-Pierre Jans

'Kijk, daar verderop groeit een bijenorchis," zegt buurtbewoner Hans Hoogeveen te midden van de groene wildernis die verscholen ligt achter een schutting op Planciusstraat 24.

Het terrein tussen de voormalige Brandweerkazerne en het spoor, bekend als de Paardenwei, ligt al jaren braak, in afwachting van de aanleg van een eventuele metrolijn tussen Sloterdijk en Centraal.

Als het aan initiatiefnemer Theo Bouwman en de gemeente ligt, duurt dit niet lang meer. Achtenveertig tijdelijke, duurzame houten woningen voor studenten en promovendi moeten op de Paardenwei komen te staan. Bouwman: "Studenten krijgen een kans op een goede locatie te wonen tegen een lage prijs."

Op de begane grond van de nieuwbouw, dat de naam Huize Kerklingh krijgt, wordt tweehonderd vierkante meter gereserveerd voor winkels of horeca. Bouwman verwacht de definitieve bouwvergunning in juli in te dienen.

Steun
Het plan geniet sinds 2015 steun van de volledige gemeenteraad. Paul Gofferjé strijdt al jaren tegen het verdwijnen van de Paardenwei. "De lucht deugt hier niet: de concentratie fijnstof op deze plek is te groot volgens de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Dit stuk groen compenseert dat enigszins."

Dat er toch gebouwd mag worden, komt door het feit dat het plan slechts voor tien jaar is, omdat ProRail nog een claim op de grond heeft. Bovendien is de grond vervuild door de ijzerdeeltjes die van de treinrails springen: zaken die permanente bebouwing blokkeren.

Dankzij de Crisis- en herstelwet uit 2010 is tijdelijke bebouwing wel mogelijk.

Gofferjé verzamelde een groep omwonenden in de Zelfbeheergroep Paardenwei, die ervoor pleit het groen onder beheer van de omwonenden te behouden en openbaar te maken. Ze hebben het gevoel niet gehoord te worden en zijn boos over de besluitvorming.

Postzegelparkje
Hans Hoogeveen laat een plan zien dat landschapsarchitecte Ann Doherty indiende in de open inzending voor ideeën over de Paardenwei in 2012. Het is een plan voor een postzegelparkje met moestuinen en onkruidworkshops.

Hoogeveen: "Dit voorstel werd afgewimpeld. Het is raar dat de gemeente aan de ene kant zegt te streven naar een groene stad en tegelijkertijd een stuk groen op een drukke, vervuilde plek zomaar laat verdwijnen."

Gofferjé vindt het een schimmige toestand: "Aan dit voorstel viel geld te verdienen." Naast het verdwijnen van het groen, vrezen de omwonenden de tweehonderd vierkante meter winkel- of horecaruimte waarin het plan voorziet.

James Lawson, bewoner van het tegenovergelegen blok op het Haarlemmerplein: "Er komen hier drie buslijnen langs, de tram en de trein. In de Haarlemmerpoort komen twee restaurants, er is een aanlegsteiger voor rondvaartboten gebouwd en de Roode Bioscoop gaat uitbreiden met een groot terras. De stad wordt een permanente kermis."

Geen verplichtingen
Boudewijn Oranje (D66), voorzitter van het dagelijks bestuur van de bestuurscommissie Centrum, komt met tegenargumenten: "Niemand deed ooit iets aan de Paardenwei, terwijl er een nijpend tekort aan studentenwoningen is."

Volgens Oranje heeft de gemeente geen enkele verplichting ten opzichte van de omwonenden: "Ik begrijp dat de ze alles op alles willen zetten om dit te voorkomen, maar de ingediende plannen waren niet bruikbaar."

Hoogeveen en zijn partner probeerden jarenlang een schuurtje te bouwen in hun tuin grenzend aan de Paardenwei, maar kregen geen vergunning van de gemeente: hun grond heeft de bestemming 'tuin en erf' in het bestemmingsplan.

Hoogeveen: "Uiteindelijk zei de gemeentesecretaris dat we nog niet eens een pergola mochten neerzetten. Het is cru om te zien dat zo'n enorm huizenblok dan ineens wel mag."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden