Verzet tegen bezuinigingen Asscher

In de Voorjaarsnota bezuinigt PvdAwethouder Lodewijk Asscher ruim 35 miljoen euro. Foto ANP Beeld
In de Voorjaarsnota bezuinigt PvdAwethouder Lodewijk Asscher ruim 35 miljoen euro. Foto ANP

AMSTERDAM - In de gemeenteraad leven forse bezwaren tegen de door het stadsbestuur aangekondigde bezuinigingen ten gevolge van de kredietcrisis.

In de Voorjaarsnota bezuinigt PvdAwethouder Lodewijk Asscher ruim 35 miljoen euro. De laatste dagen groeide het verzet in de raad vooral tegen 'de schuifoperatie' met miljoenen voor het project Voorrang voor een gezonde stad (VGS).

Bij de totstandkoming van VGS werd afgesproken dat de opbrengst van de verhoging van de parkeertarieven zou worden gebruikt voor het verbeteren van de luchtkwaliteit. Die belofte wordt ook volgens collegepartij PvdA geschonden door 8,5 miljoen euro (op een jaarbegroting van dertien miljoen euro) over te hevelen naar andere begrotingsposten.
Deze week bleek dat vrijwel de gehele raad hier bezwaar tegen maakt. Daarmee dreigt een bres te worden geslagen in het huishoudboekje van de stad.

Ook bestaat breed verzet tegen kleinere bezuinigingen, zoals het stoppen van de subsidie aan de Volksuniversiteit (220.000 euro) en het verlagen van de bijdrage aan het Mozeshuis (380.000 euro). Over die laatste post twijfelt ook Asscher.

De bezuinigingen op het Stedelijk Jongerenwerk Amsterdam (1,2 miljoen euro) en Streetcornerwork (510.000 euro) stuiten ook op weerstand van een meerderheid van de raad. Onder anderen PvdA-raadslid Yman Mahrach vroeg zich af waarom juist op dergelijke zaken moet worden beknibbeld.

VVD-raadslid Huub Verweij mist een goede onderbouwing van de bezuinigingen. ''Het maakt een nogal willekeurige indruk. Het college zegt het armere deel van de bevolking en jongeren die in de verdrukking zitten, te willen ontzien. Maar hoe moet ik dan de bezuiniging op Streetcornerwork duiden?''

Volgens SP-raadslid Laurens Ivens is het merkwaardig dat nu relatief kleine posten worden genoemd om op te besparen. Bij de Voorjaarsnota gaat het meestal om de grote lijnen van de begroting. 'We kunnen nu niet alles goed afwegen,'' aldus Ivens.

Begin juli zal duidelijk worden welke bezuinigingen doorgaan en met welke alternatieven de gemeenteraad komt. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden