Verzet op Zeeburgereiland om 'vervuilend afvalpunt'

Bewoners van het Zeeburgereiland vrezen voor stank, geluidsoverlast en gevaarlijke situaties door extra verkeer als gevolg van de komst van een afvalpunt. De gemeente wil het van de Cruquiusweg verplaatsen naar een bedrijvenstrook.

Rick Plantinga
Archiefbeeld: afvalpunt van stadsdeel West in Amsterdam. Beeld anp
Archiefbeeld: afvalpunt van stadsdeel West in Amsterdam.Beeld anp

De verhuisbewegingen zijn het gevolg van de aanwijzing van de Cruquiusweg als locatie voor basisschool de Kleine Kapitein, nu gevestigd op een tijdelijke locatie op kop Java.

Het afvalpunt kan volgens de gemeente terecht op een braakliggend kavel op Zeeburgereiland, enkele tientallen meters verwijderd van de woonwijk.

"Onze huizen moesten ver genoeg van de A10 afstaan omdat het anders vervuilend zou zijn en nu komt ertussen een vervuilend afvalpunt," zegt bewoner Joost Nolden (32).

"Toen ik het huis kocht werd er gecommuniceerd dat er op de strook bedrijvigheid zou komen à la Steiger­eiland, hooguit wat kantoorpanden," gaat Nolden verder. "Nu horen wij achteraf dat het college op 21 maart, zonder overleg met bewoners, heeft besloten dat er een afvalpunt komt."

Win-win-winsituatie
Het nieuwe afvalpunt moet in juli 2019 opengaan. De gemeente houdt er rekening mee dat het oude afvalpunt eerder gaat sluiten, omdat het op tijd opengaan van de Kleine Kapitein prio­riteit heeft.

De plek van de school moet vrijkomen voor de bouw van een brug over het IJ en de aanleg van een park.

Nog in onderzoek is hoe de afvalinzameling voor dit deel van de stad in stand gehouden kan worden als het oude afvalpunt snel dichtgaat.

Desondanks spreekt de gemeente van een win-win-winsituatie: er komt definitieve huisvesting voor de Kleine Kapitein, het Cruquiusgebied krijgt een school en raakt een geluidsbron kwijt en op het Zeeburgereiland kan een modern recyclepunt gerealiseerd worden.

De locatie van het nieuwe afvalpunt zal in eerste instantie tijdelijk zijn, een periode van drie jaar, maar de gemeente onderzoekt of het een definitief afvalpunt kan worden, om onnodige investeringen te voorkomen.

Petitie of procedure
De bewoners van Zeeburgereiland hebben bezwaar tegen de plannen en zijn in overleg over stappen ertegen. Een petitie tegen de plannen is meer dan zeshonderd keer ondertekend.

Nolden: "Ook wordt er gesproken over het gebruikmaken van het inspreekrecht bij raadscommissies en of er geld moet worden ingezameld voor een eventuele gerechtelijke procedure."

Op het Zeeburgereiland moeten zestien tot achttien lage bakken op de grond komen te staan, voor evenveel soorten afvalstoffen. Dat varieert van bouwpuin en metaal tot plastic en chemicaliën.

Begin juni wordt besloten waar op de bedrijvenstrook het afvalpunt komt. De buurt mag dan meedenken over de aankleding, zegt de gemeente in een informatiebrief aan de bewoners: "Moeten de hekken groen worden of bekleed met doeken van bijvoorbeeld kindertekeningen? Of moeten ze juist iets hoger worden?"

null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden