Verzet namenmonument: 'Bomenliefhebbers, denk na'

Paroollezers Frans Thuijs en Frans van Buuren uiten hun ongenoegen over de tegenstanders van het te bouwen Namenmonument.

De Amerikaanse, Pools-Joodse, architect Daniel Libeskind poseert bij de maquette tijdens de presentatie van zijn ontwerp van het Holocaust Namenmonument NederlandBeeld anp

Meedogenloos
Is er bij de omwonende bomenliefhebbers ook enig besef dat zij, van heinde en ver, daar nooit zouden hebben gewoond en dat die 'enkele' bomen daar nooit zouden zijn geplant, als die straat niet respectloos was vernield nadat de oorspronkelijke bewoners op meedogenloze wijze massaal waren vermoord? Amsterdammers, zeg er wat van!
Frans Thuiis, Amsterdam

Vertraging
Een groepje activisten strijdt al jaren tegen de komst van het Holocaust Namenmonument. Het zal de namen dragen van 102.000 Nederlandse Joden, Sinti en Roma die in de oorlog zijn vermoord. Door hun acties heeft de bouw enorme vertragingen opgelopen en lopen de kosten steeds meer op.

De laatste stok om mee te slaan die de actievoerders hebben gevonden is een bodemprocedure tegen het kappen van 24 bomen in het parkje langs de Weesperstraat. Dat er 8 bomen worden teruggeplaatst en ter compensatie er 55 nieuwe bomen worden geplant in de omgeving van het monument en dus er per saldo 39 bomen bij komen speelt schijnbaar geen rol.

Mag ik deze actievoerders erop wijzen dat op nog geen 10 kilometer afstand van het parkje er de komende maanden 15.000 bomen worden gekapt lang de A10?! Wellicht kunnen zij hun energie richten op deze kaalslag en het mede ten gevolge hiervan tekort aan zuurstof. Misschien hebben ze in hun heftige verzet tegen het Namenmonument door de bomen het bos niet meer gezien.

Frans van Buuren, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden