Verzet groeit op de Wallen

AMSTERDAM - Op de Wallen groeit het verzet tegen de plannen van de gemeente om de buurt rigoureus aan te pakken. Seksexploitanten, coffeeshophouders, kroegeigenaren en andere ondernemers op de Wallen hebben zich verenigd in Stichting 1012 - vernoemd naar het postcodegebied.De gemeente en stadsdeel Centrum presenteerden een paar weken geleden een ambitieus plan waarbij coffeeshops, louche horeca en raamprostitutie moeten wijken voor winkels, galeries en 'hoogwaardige' horeca. De raamprostitutie moet 'tientallen procenten minder'. Ondernemers uit de buurt vrezen omzetverlies en ze zijn bang dat de typische Wallensfeer verdwijnt.

Volgens Bert van Buschbach - voorzitter van de ondernemersvereniging Warmoesstraat en één van de leden van Stichting 1012 - hebben de ondernemers de krachten gebundeld om een sterkere partij te vormen als de gemeente 'kuren in het hoofd krijgt'.

Als voorbeeld gebruikt hij het sluiten van de ramen, zoals die van sekspandenbaas Charles Geerts, van wie de gemeente de exploitatievergunning introk.

De Ontwikkelingsmaatschappij Stadsgoed NV kocht achttien panden met ruim vijftig ramen in september voor 25 miljoen euro.

''Dat ze ondernemers zomaar kunnen wegsturen, die hier al dertig jaar een hoerenkast runnen, dat is toch van een idioterie.''

De ondernemers zullen, wanneer nodig, geld inzamelen om juridische stappen te nemen om de gemeenteplannen te dwarsbomen. ''In een platform sta je nu eenmaal sterker.'' Volgens Van Buschbach, die een restaurant op de Wallen runt, zijn er zeker meer dan twintig partijen verenigd in de stichting, waaronder ook de ondernemersverenigingen van de Nieuwmarkt en de Zeedijk.

Vanavond houdt het stadsdeel een buurtbijeenkomst in het Bethaniënklooster in de Barndesteeg, waar onder meer de metamorfose van de Wallen op de agenda staat.

Volgens de gemeente werkt het beleid onvoldoende. Nu wordt geprobeerd met vergunningen de criminaliteit in te dammen. Ook het opheffen van het bordeelverbod bracht geen verbetering. In de prostitutie komt nog steeds mensenhandel voor en criminelen weten controles te omzeilen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden