Plus

Verzet gestaakt: enorme stap naar modernere brandweer

De ondernemingsraad van de brandweer staakt zijn verzet tegen 'een proeftuin­kazerne' met moderne dienst­roosters: een grote stap voor commandant Schaap en burgemeester Halsema.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Een gewonnen slag is nog geen zege, daarvan zullen brandweercommandant Leen Schaap en burgemeester Femke Halsema zich bewust zijn.

Binnen de uitrukdienst van de Amsterdamse brandweer heerst woede over het besluit van de ondernemingsraad. Maar dát die Schaap en Halsema vorige week heeft beloofd het verzet tegen 'de proeftuinkazerne' te staken, is een enorme stap naar een modernere brandweer.

Het plan om kazerne Victor aan de Dapper­straat in Oost per 1 januari 2019 om te bouwen tot de eerste waarin geëxperimenteerd wordt met 'normale' dienstroosters, stond symbool voor het schisma binnen het korps.

De uitrukdienst wil onder geen beding de vertrouwde 24 uursdiensten opgeven. Van oudsher werken Amsterdamse brandweerlieden per week twee keer 24 uur. Verder zijn ze vrij.

Burgemeester Eberhard van der Laan wilde wél veranderen en tekende na veel getouwtrek al in 2011 een overeenkomst over stappen naar een eigentijds korps.

Ook de ondernemingsraad en de vakbonden tekenden. De 'proeftuinkazerne' zat in de deal, maar die is nooit nageleefd.

In zijn woede over dat besef zocht Van der Laan politiecommissaris Leen Schaap aan als commandant. De sterke man moest een einde maken aan de wittemannencultuur waarbinnen seksisme, racisme en een diepgeworteld conservatisme normaal zijn.

'Inspraakmaffia'
Net toen Schaap met het breekijzer aan de slag ging om de cultuur open te breken - door rechtszaken te beginnen en zich fel te keren tegen de 'inspraakmaffia' die alle verandering blokkeerde - moest de zieke Van der Laan terugtreden.

'Tussenpaus' Bas Eenhoorn schaarde zich als voorzitter van de Veiligheidsregio aan Schaaps zijde en verlengde demonstratief diens contract, maar de grote vraag was of de nieuwe burgemeester van Amsterdam de ingezette koers ten volle zou steunen.

Het werd Femke Halsema en ze gaf al meteen antwoord. Ja, ook zij ziet modernisering van de brandweer als een groot project.

Ze benoemde oud-commandant der strijdkrachten Peter van Uhm als tijdelijke strategisch adviseur: die moet Schaap en haar de stappen voorleggen die genomen dienen te worden.

Onder die druk is de ondernemingsraad kennelijk gaan schuiven. Die wil Het Parool niet te woord staan, omdat de or 'niet wil meedoen aan mediaspelletjes', maar het opgeven van het kroonjuweel van 24 uursdiensten in álle kazernes spreekt boekdelen.

Vervolggesprek
Het nieuws werd maandagavond op het intranet gezet, waarna brandweerlieden het bericht verspreidden.

De korpsleiding heeft inmiddels het verzoek aan de rechtbank om 'vervangende instemming' (een procedure om de ondernemingsraad te kunnen passeren) ingetrokken.

Schaap en Halsema hebben binnenkort een vervolg­gesprek met de ondernemingsraad.

Ondertussen is de druk van de hardliners op de ondernemingsraad 'om niet alle verworvenheden weg te geven' volgens ingewijden maximaal.

24

Amsterdamse brandweer­lieden werken 2 keer 24 uur per week, verder zijn ze vrij. In de kazerne in de Dapperstraat zijn er in 2019 ‘normale’ roosters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden