Verzekering voor 3,6 mln kinderen VS

De Amerikaanse president Barack Obama ondertekende woensdag een wet over de uitbreiding van het aantal jonge verzekerden. Foto EPA/Matthew Cavanaugh Beeld
De Amerikaanse president Barack Obama ondertekende woensdag een wet over de uitbreiding van het aantal jonge verzekerden. Foto EPA/Matthew Cavanaugh

WASHINGTON - President Barack Obama heeft 3,6 miljoen kinderen opgenomen in een gezondheidsverzekering van de overheid. Dit is 'een voorschot' voor het oplossen van het probleem van 45 miljoen onverzekerde Amerikanen, aldus de president.

''In een fatsoenlijke samenleving bestaan bepaalde verplichtingen die we niet mogen opgeven. Gezondheidszorg voor kinderen behoort daartoe,'' zei Obama.

Zijn voorganger George Bush sprak tweemaal zijn veto uit over een soortgelijk voorstel, aanvoerend dat het zou leiden tot een belastingverhoging en dat het burgers ervan zou weerhouden zelf een verzekering af te sluiten.

Als gevolg van de wet die de president gisteren ondertekende, zal het aantal kinderen dat wordt verzekerd door het 'Staatsverzekeringsprogramma voor kinderen' toenemen van 7,4 naar elf miljoen.

De kosten ervan worden betaald uit een verhoging van de belasting op sigaretten: van 39 dollarcent naar 1 dollar per pakje. Daarmee zegt de regering alleen de gezondheid van kinderen te bevorderen door hen niet alleen te verzekeren, maar ook te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van roken.

De staatsverzekering is bedoeld voor gezinnen die zich geen particuliere ziektekostenverzekering kunnen permitteren, maar een te hoog inkomen hebben om in aanmerking te komen voor Medicaid, het overheidsprogramma voor de armen.

Staten die de verzekering willen aanbieden aan gezinnen met hogere inkomens, zoals New Jersey en New York, zijn daarin vrij. Dat is een van de redenen waarom veel Republikeinen tegen de wet stemden. Zij verzetten zich ook tegen de bepaling die het mogelijk maakt illegale immigranten onder de wet te laten vallen. (AP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden