Verzekeraars: schade jaarwisseling minstens 15 miljoen

De particuliere schade aan auto's en woningen die rond de jaarwisseling is aangericht is minstens vijftien miljoen euro. Dat blijkt uit de eerste berekeningen van het Verbond van Verzekeraars. Dat is flink meer dan de 12,9 miljoen van vorig jaar. 

Beeld ANP

Het bedrag zal naar verwachting nog verder oplopen door branden bij zakelijke opstal. Daarvan is de schade-omvang op dit moment nog niet bekend.

“Er zijn tijdens de jaarwisseling helaas ook een aantal grote branden geweest,” vertelt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars. “Het is echter nog te vroeg om van deze branden een raming van de schade te geven.”

De voorgaande zestien jaar voor deze jaarwisseling claimde de Nederlanders gemiddeld zo'n veertien miljoen euro aan schade. Meestal komt het bedrag uit tussen de tien en vijftien miljoen euro, met enkele negatieve en positieve uitschieters: zo was de schade van de jaarwisseling 2017/2018 ‘slechts’ 8,2 miljoen (de laagste van de laatste 16 jaar) terwijl de schade een jaar daarvoor (2016/2017) liefst 19, 5 miljoen was, een van de hoogste. 

Zoals altijd aan het begin van het jaar gaat het nog om een schatting en is veel onduidelijk. Zo moet de schade aan de woningen bij de flatbrand in Arnhem bijvoorbeeld nog goed geïnventariseerd worden.

Mist

De meeste schade werd de afgelopen zestien jaar geclaimd over de jaarwisseling van 2007/2008: 24,3 miljoen. Op veel plekken in het land verliep de jaarwisseling toen zeer onrustig met tal van rellen. Dat verraste toen ook het Verbond van Verzekeraar die in hun eerste schatting op 2 januari 2008 spraken van elf miljoen euro. Meestal overigens, komen de eerste schattingen van het Verbond uiteindelijk aardig overeen met de definitieve cijfers. Bovendien ging de overgang van 2007 naar 2008, net als nu, gepaard met veel mist waardoor het bedrag mede hoog opliep door auto-ongelukken.

De schatting beperkt zich tot verzekerde schade die onder de dekking valt van particuliere opstal-, inboedel- en autoverzekeringen. Schade aan huizen en auto’s vormt overigens maar een beperkt deel van de nieuwjaarsschade. Zo lopen de medische kosten ook in de papieren en is de schadepost voor bedrijven, scholen en kinderdagverblijven nog niet bekend.

Minister Grapperhaus wacht politiecijfers af voor oordeel over jaarwisseling

Justitieminister Ferd Grapperhaus trekt nog geen conclusies over de opnieuw onrustig verlopen jaarwisseling. Hij wacht af tot de politie de schade heeft opgenomen en verslag uitbrengt. De minister waarschuwde aan de vooravond van oud en nieuw dat hij het zelf afsteken van vuurwerk mogelijk verder aan banden legt als het blijft misgaan.

Op meerdere plaatsen zijn politieagenten, hulpverleners en journalisten in de nieuwjaarsnacht belaagd en bestookt met vuurwerk. De politie is weer vaker aangevallen, constateert korpschef Erik Akerboom. De fatale liftbrand in Arnhem lijkt te zijn ontstaan door vuurwerk en tientallen mensen liepen brandwonden of letsel aan bijvoorbeeld de ogen op. Er gingen veel auto’s in vlammen op, en ook enkele panden.

Politie en justitie komen 10 januari met definitieve cijfers. Tot dusver willen kabinet en Kamer nog niet aan een landelijk verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk, zoals veel burgemeesters en artsen, de politie, de brandweer en de Onderzoeksraad voor Veiligheid bepleiten. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden