Verzekeraars: no-claim terug

Nota's van ziekenhuizen en apothekers blijken ruim een jaar in het luchtledige te hebben gehangen. Foto ANP Beeld
Nota's van ziekenhuizen en apothekers blijken ruim een jaar in het luchtledige te hebben gehangen. Foto ANP

DEN HAAG - Honderdduizenden Nederlanders zijn de afgelopen tijd overvallen door hun zorgverzekeraar. Zij kregen een brief in de bus met de strekking: 'U moet (een deel van) uw no-claim over 2007 terugbetalen.'

De laatste brieven werden nog in maart dit jaar verstuurd. De verzekeraars krijgen deze dagen duizenden boze telefoontjes.

Nota's van ziekenhuizen en apothekers blijken ruim een jaar in het luchtledige te hebben gehangen. De zorgverzekeraars hadden wettelijk tot 1 april dit jaar de tijd om nagekomen nota's over 2007 alsnog te verrekenen. Met name ziekenhuisnota's worden vaak pas na een jaar afgesloten en naar de zorgverzekeraar doorgestuurd.

''Dit speelde elk jaar bij de no-claim,'' zegt woordvoerster Christine Rompa van Zilveren Kruis Achmea. ''De meeste mensen beseffen niet dat nota's een heel lange looptijd kunnen hebben. We zijn over het algemeen dan ook zeer gelukkig dat de no-claim weg is. Bij het verplichte eigen risico van nu gaat alles een stuk sneller.''

Tussen juli 2008 en 31 maart dit jaar heeft Zilveren Kruis Achmea, één van de grootste zorgverzekeraars van Nederland, 159.000 brieven voor een terugvordering voor een deel of de hele no-claim van 2007 de deur uitgedaan. In maart dit jaar werden de laatste 2500 mensen aangeschreven. Door de no-claim konden verzekerden die geen gebruik maakten van zorg maximaal 255 euro terugkrijgen.

Bij de middelgrote zorgverzekeraar Ohra hebben ze alle 'correctiebrieven' over de no-claim van 2007 afgelopen maart verzonden, dus niet gefaseerd over 2008. Een woordvoerder wil alleen kwijt dat het bij Ohra om 'enkele procenten' van de bij hen aangesloten verzekerden is gegaan. De Arnhemse verzekeraar heeft een speciale telefoondienst ingesteld om alle klachten af te kunnen handelen.

De kleinere zorgverzekeraar DSW zegt er 'zonder meer last' van te hebben gehad. Directeur Joop le Conge verwijst net als Zilveren Kruis Achmea naar de grootste zondebok, de lang openstaande ziekenhuisnota's. ''Het is vervelend voor mensen want zij hadden er niet op gerekend.''

Bij DSW zijn in maart de laatste 2100 brieven de deur uitgegaan. ''Dat was het laatste plukje.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden