'Verzekeraars doen nog steeds geheimzinnig over investeringen'

Verzekeraar zijn nog altijd schimmig over de bedrijven en landen waarin zij investeren. Dat staat in een nieuw rapport van de Eerlijke Verzekeringswijzer, een initiatief van onder meer Amnesty International, FNV, Milieudefensie en Oxfam Novib.

Redactie
Achmea is de grootste verzekeraar van Nederland. Beeld anp
Achmea is de grootste verzekeraar van Nederland.Beeld anp

Onderzoekers beoordeelden de tien grootste Nederlandse verzekeringsgroepen op tal van criteria. Ook de wijze waarop ze openheid bieden over bijvoorbeeld bonusbeleid is bekeken.

Hun conclusie: de helft van de levensverzekeraars scoort gemiddeld genomen onder de maat. En ook bij de partijen die wel op ten minste een voldoende konden rekenen, was informatie op belangrijke onderdelen niet helder. Mensen of gemeenschappen die schade ondervinden door activiteiten van bedrijven waarin de verzekeringsgroepen investeren, kunnen ook bij vrijwel geen enkele verzekeraar verhaal halen.

Volgens de Eerlijke Verzekeringswijzer zijn de geconstateerde tekortkomingen een serieuze zaak: 'Consumenten willen kunnen nagaan of een verzekeraar investeert in bedrijven die bijvoorbeeld betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen, grote milieuschade of de productie van controversiële wapens', stelt een woordvoerder.

Ruimte voor verbetering
Verzekeraars zeggen naar de kritiek te luisteren. 'Dit type van onderzoeken kan helpen om scherp te maken waar er nog ruimte is voor verbetering', laat het Verbond van Verzekeraars weten.

De koepelorganisatie voegt daar wel aan toe dat er ook beperkingen zitten aan de mate waarin verzekeraars gedetailleerde informatie kunnen verstrekken. 'Zo leidt het verstrekken van meer data niet automatisch tot meer inzicht en een beter begrip', aldus het verbond. 'Over dit soort kwesties zijn wij dan ook voortdurend in dialoog met klanten, maatschappelijke organisaties, toezichthouders en ook met een partij als de Eerlijke Verzekeringswijzer.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden